Α. Ξανθός: Τέλος μιας εποχής για τη φαρμακευτική πολιτική η αξιολόγηση των φαρμάκων

Σημαντικές αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική θα φέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση των φαρμάκων, καθώς με διατάξεις του συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης του κλινικού οφέλους των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το νομοσχέδιο τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση για να πουν όλοι οι εμπλεκόμενοι όπως π.χ. οι σύλλογοι των ασθενών, την άποψή τους και να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.

Υπήρχε θεσμικό έλλειμμα στην αξιολόγηση των φαρμάκων, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη τύπου τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν από το 2018. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας αυτοτελής οργανισμός που θα αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των φαρμάκων. Κορμός του οργανισμού θα είναι η Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα αποτελείται από 11 τακτικά μέλη.

“Υπάρχει ένα μεγάλο διακύβευμα. Με δεδομένη τη φαρμακευτική δαπάνη και τον περιορισμό ο οποίος έχει τεθεί από το μνημόνιο, πως μπορεί κανείς να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των ανθρώπων” είπε ο κ. Ξανθός. “Θεωρούμε ότι η απάντηση σε αυτό είναι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τρία κυρίως επίπεδα. Το ένα είναι η αξιολόγηση, το δεύτερο είναι η διαπραγμάτευση προσιτών τιμών και το τρίτο είναι η ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελεσματικών και λειτουργικών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα τα οποία εγκρίνονται και αποζημιώνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Νομίζω ότι με αυτή τη δέσμη αλλαγών μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα του συστήματος”.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε: “Είναι κατά τη άποψή μου το τέλος μιας εποχής αυτή η αλλαγή. Μπορεί να ακούγεται λίγο μεγαλεπήβολο, αλλά πραγματικά νομίζω ότι είναι το τέλος μιας εποχής για τη φαρμακευτική πολιτική στη χώρα μας. Είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς καμία αξιολόγηση υπήρχε έγκριση αποζημίωσης. Είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς διαπραγμάτευση υπήρχε αποζημίωση και είναι το τέλος μιας περιόδου όπου χωρίς ορθολογική συνταγογράφηση δίνονταν τα φάρμακα στον κόσμο”.

Και επαναξιολόγηση

Με το νέο σχέδιο νόμου, δίνεται η δυνατότητα όχι μόνο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, αλλά και η επαναξιολόγηση όσων βρίσκονται ήδη στη θετική λίστα. Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας θα μπορούν να επαναξιολογηθούν κυρίως τα πιο πρόσφατα καινοτόμα φάρμακα.

Ο στόχος είναι η επιστημονικά ορθή, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, τόνισε ο κ. Ξανθός ενώ δεν θα επιβαρυνθεί ο χρόνος έγκρισης ενός νέου φαρμάκου.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα μπορεί να δέχεται και να ακούει τους συλλόγους των ασθενών, να τους συμβουλεύεται καθώς είναι οι άμεσοι αποδέκτες των αποφάσεων της, αλλά χωρίς να συμμετέχουν σ αυτή, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μετά την διαπραγμάτευση που έγινε για τις τιμές στα φάρμακα της ηπατίτιδας C, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η οποία κρίθηκε επιτυχημένη, ο Α. Ξανθός αποκάλυψε ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το μελάνωμα και ακολουθούν οι συζητήσεις για τη πολλαπλή σκλήρυνση.

Φαρμακευτική δαπάνη και γενόσημα

Όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις. Σήμερα η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στα 2/3 του μέσου όρου της Ευρώπης. Αυτό είναι προβληματικό, είπε ο κ. Ξανθός, και  βάζει όρια σε οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως διευρυμένης κάλυψης των αναγκών των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών αναγκών.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε: “Δεν είναι μόνο οι ανάγκες στο φάρμακο. Υπάρχουν πεδία στη χώρα μας που το σύστημα υγείας είναι απόν, όπως είναι, για παράδειγμα, το πεδίο της αποθεραπείας-αποκατάστασης όπου οι πολίτες επιβαρύνονται οικονομικά και φυσικά επιβαρύνεται και το ασφαλιστικό σύστημα μέσα από την αγορά υπηρεσιών, από ένα ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχουμε πει πολλές φορές ότι έχει το γονίδιο της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της υπερτιμολόγησης”.

Σχετικά με το θέμα των γενοσήμων ο υπουργός υγείας τόνισε ότι αποτελούν μία σημαντική εκκρεμότητα αλλά αποδείχτηκε αυτά τα χρόνια ότι υπάρχει και μία πραγματική δυσκολία. “Παρά το ότι η τιμολογιακή πολιτική είχε επικεντρωθεί στη συνεχή πτώση της τιμής των γενοσήμων, και όντως σήμερα έχουμε γενόσημα τα οποία είναι πολύ φτηνά, κάτι που δημιουργεί προβλήματα βιώσιμης παραμονής τους στην αγορά, δεν επιβεβαιώθηκε το σενάριο ότι η μείωση της τιμής θα ενεργοποιήσει τον ανταγωνισμό και τα γενόσημα θα έχουν μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά“, είπε ο κ. Ξανθός.

Και συμπλήρωσε: “Ο στόχος του 40% επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι εφικτός και για αυτό νομίζω ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις. Έχουμε κάνει μια συζήτηση, υπάρχει μια καμπάνια διαφημιστική αυτό τον καιρό για την αξιοπιστία των γενοσήμων. Θεωρώ ότι για τις χρόνιες παθήσεις, τη μεγάλη γκάμα των χρόνιων παθήσεων που είναι και η πλειονότητα των πολιτών υπάρχουν αξιόπιστα γενόσημα, ένα μέρος από τα οποία βεβαίως παράγονται και από την εγχώρια βιομηχανία και άρα οφείλουμε να διευκολύνουμε τη διείσδυσή τους στην αγορά”.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη τα γενόσημα έχουν φτάσει στο 80% σε όγκο, αν και σε κόστος είναι χαμηλά λόγω των θεραπειών υψηλού κόστους για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες που κοστίζουν ακριβά.

Δείτε επίσης