Σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη, γράφουν ερευνητές στο περιοδικό British Medical Journal.
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Daniel Roth στο The Hospital for Sick Children στο Τορόντο, λέει ότι μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης «πιθανότατα θα παραμείνουν αναπάντητα στο άμεσο μέλλον».
Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα, και άρα σε πιο υγιή οστά, δόντια και μυς.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις, καρκίνους, αναπνευστικές λοιμώξεις και άσθμα, καθώς και από παθήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως η προεκλαμψία και ο διαβήτης κύησης.
Αλλά τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και οι συστάσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων ιατρικών οργανισμών. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συμβουλεύει τις υγιείς γυναίκες να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο Roth και η ομάδα του ανέλαβαν να αξιολογήσουν την τρέχουσα και μελλοντική κατάσταση των στοιχείων για τα συμπληρώματα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αναλύθηκαν αποτελέσματα από 43 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 8.406 γυναίκες, για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D σε μητέρες και παιδιά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης D τόσο στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας όσο και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, αλλά οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν με συνεπή τρόπο ότι οι υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D οδήγησαν σε πιο υγιείς γυναίκες και μωρά.
Η βιταμίνη D αύξησε το μέσο βάρος γέννησης κατά 58 γραμμάρια και μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης μικρού βάρους μωρού, αλλά πιο λεπτομερείς αναλύσεις εξασθένησαν την εμπιστοσύνη των συγγραφέων σε αυτά τα ευρήματα.
Υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο πνιγμού στους απογόνους έως την ηλικία των 3 ετών. Ωστόσο, το εύρημα αυτό βασίστηκε κυρίως σε δύο μόνο από τις 43 μελέτες και οι συγγραφείς αναφέρουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού η προγεννητική βιταμίνη D συσταθεί ως συνήθη προληπτικό μέτρο κατά του παιδικού άσθματος.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι περισσότερες δοκιμές ήταν μικρές (μέσος όρος μεγέθους δείγματος 133 εγκύων γυναικών) και πολλές διεξήχθησαν με τρόπους που τις καθιστούσαν επιρρεπείς σε προκατάληψη. Ως εκ τούτου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “δεν υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή στοιχεία για την καθοδήγηση των συστάσεων για τη συμπλήρωση των προγεννητικών βιταμινών.”
Την επόμενη δεκαετία θα μάθουμε περισσότερα για τη βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη από ό, τι ξέρουμε τώρα, αλλά αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια και χρηματοδότηση για τη διενέργεια μεγάλων νέων δοκιμών, μερικά από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη θα παραμείνει αναπάντητη στο προσεχές μέλλον, κατέληξαν οι ερευνητές.