Αισθάνεστε λίγο υποτονικά αφότου έχετε φάει πολύ ζάχαρη; Μάλλον αισθάνεστε τις επιπτώσεις της γλυκόζης που επιβραδύνει την εγκεφαλική λειτουργία. Μία νέα μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση γλυκόζης μπορεί να μειώσει τις γνωστικές επιδόσεις.
Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η λήψη γλυκόζης στον ανθρώπινο εγκέφαλο βελτιώνοντας τη μνήμη. Αυτή η μελέτη όμως έδειξε κάτι διαφορετικό.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία, αποφάσισαν να εξετάσουν πώς τα συνηθισμένα σάκχαρα επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες περιλαμβάνοντας 49 άτομα.
Δοκιμάστηκαν τρία κοινά σάκχαρα και ένα τεχνητό γλυκαντικό. Οι συμμετέχοντες έλαβαν γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη η οποία αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης) καθώς και το τεχνητό γλυκαντικό σουκραλόζη που είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια έλαβαν μέρος σε τρία απλά και καθιερωμένα γνωστικά τεστ και μετρήθηκε ο χρόνος ολοκλήρωσής τους και οι επιδόσεις τους. Τα τεστ αυτά έγιναν δύο φορές, μια φορά αφού προηγήθηκε νηστεία περίπου 10 ωρών και μια άλλη φορά χωρίς νηστεία.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αυτοί που είχαν λάβει γλυκόζη ή σακχαρόζη είχαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που είχαν λάβει φρουκτόζη ή σουκραλόζη.
Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα γλυκόζης αίματος των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Η Mei Peng, λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Otago, και από τους συγγραφείς της μελέτης ανέφερε: “Είμαι συνεπαρμένη από το πώς οι αισθήσεις μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και την καθημερινότητά μας. Ειδικότερα για το πώς η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Η μελέτη μας δείχνει ότι το «κώμα ζάχαρης» – όσον αφορά στη γλυκόζη – είναι υπαρκτό φαινόμενο, όπου τα επίπεδα προσοχής, φαίνεται να μειώνονται μετά την κατανάλωση ζάχαρης και γλυκόζης”.
Η επίδραση ήταν κάπως μεγαλύτερη στην περίπτωση της νηστείας.
“Ενώ το μέγεθος του δείγματος είναι σχετικά μικρό, το αποτέλεσμα που παρατηρούμε είναι σημαντικό”, δήλωσε η Peng. “Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να ποσοτικοποιήσει περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αλλάζουν μετά από την κατανάλωση ζάχαρης χρησιμοποιώντας τεχνικές νευροαπεικόνισης. Αυτό θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς παρουσιάζονται τα ελλείμματα προσοχής μετά την κατανάλωση της γλυκόζης”.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology & Behavior.
Πηγή: Ginieis Rachel, Elizabeth A. Franz, Indrawati Oey, Mei Peng. “The ‘sweet’ effect: Comparative assessments of dietary sugars on cognitive performance.” Phb (2017) – doi:10.1016/j.physbeh.2017.12.010