Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η τριχομονίαση, μια συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη.
Mια έρευνα στο εργαστήριο έχει δείξει στο παρελθόν ότι ο καρκίνος του προστάτη ίσως έχει αιτία το μονοκύτταρο παράσιτο της τριχομονάδας (Trichomonas vaginalis). Σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων του προστάτη, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τριχομονάδα αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την διηθητική ικανότητά τους.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που φέρουν αντισώματα έναντι της τριχομονάδας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη που κάνει μεταστάσεις εκτός προστάτη και η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.
Mια τρίτη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Sassari στην Ιταλία, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), εξέτασε τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και της τριχομονάδας ανακαλύπτοντας ότι το παράσιτο εκκρίνει μια πρωτεΐνη που διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη και επίσης προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ενισχύει την μετατροπή των κυττάρων σε καρκινικά. Αυτή η πρωτεΐνη (TvMIF) είναι παρόμοια με μια άλλη που βρίσκεται αυξημένη σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, την HuMIF. Η μελέτη υποδεικνύει έναν πιθανό τρόπο με τον οποίο η τριχομονάδα μπορεί να κάνει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν ταχύτερα.
Η τριχομονίαση (οι κοινά λεγόμενες τριχομονάδες) είναι μία από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φορείς του είναι περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς είναι άνδρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος στους άνδρες και αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του συνόλου των νέων περιπτώσεων καρκίνου. Το 20% των καρκίνων στους άνδρες αφορά καρκίνο του προστάτη.
Η τριχομονιάση είναι μια ιάσιμη νόσος, από την οποία μπορεί να απαλλαχθεί κάποιος με αντιβιοτικά. Το πρόβλημα είναι ότι πάνω από το 70% ταν ανδρών που έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζει συμπτώματα οπότε δεν γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι και γι’ αυτό δεν αναζητούν θεραπεία.
Στα συμπτώματα της τριχομονίασης είναι η φαγούρα, ο ερεθισμός, η αίσθηση καύσου μετά από ούρηση ή εκσπερμάτιση, η συχνουρία, η δυσουρία και η έκκριση υγρού από την ουρήθρα. Οι γυναίκες με τη λοίμωξη που έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσουν φαγούρα, αίσθηση καύσου, ερυθρότητα ή πόνο στα γεννητικά όργανα, δυσφορία στην ούρηση ή εκκρίσεις που είναι διαυγείς, άσπρες ή κίτρινο-πράσινες.
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έχουν δείξει όλες οι μελέτες συσχέτιση μεταξύ των τριχομονάδων και του καρκίνου του προστάτη.