Περίπου 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κάθε χρόνο από ακτινοθεραπείες, λόγω έλλειψης μηχανημάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στα νοσοκομεία λειτουργούν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί για 70.
Ενδεικτικά η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει την περίπτωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, όπου λειτουργούσε ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα. Το νοσοκομείο επιλέχθηκε από το “Ίδρυμα Νιάρχος” για δωρεά ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, τον οποίο και παρέλαβε.
«Η διοίκηση του νοσοκομείου πέταξε το παλαιό και στον ίδιο χώρο εγκατέστησε το καινούργιο της δωρεάς. Το παλαιό εμφάνιζε βλάβες λόγω έλλειψης συντήρησης αλλά λειτουργούσε. Θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Πολάκης γιατί αγνοείται η τύχη του παλαιού μηχανήματος. Εάν είναι για τα σκουπίδια, γιατί σε άλλα νοσοκομεία λειτουργούν ίδια μηχανήματα με αυτό που αποσύρθηκε και μάλιστα ίδιας ηλικίας;».
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Η παρουσίαση της πρώτης επίσημης συνεργασίας επιστημονικών εταιρειών και οργανώσεων ασθενών με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος-ΕΟΠΕ, της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας-ΕΕΑΟ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ, θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο Στελεχών των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο στην Ελλάδα, με τίτλο, «#WeCanICan : Εμπνέουμε, Εκπαιδεύουμε, Αναλαμβάνουμε Δράση» που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, στις 2 – 4 Φεβρουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο WYNDHAM GRAND ATHENS στην Αθήνα.
Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι και φέτος η δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακού Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ενώ θα παρουσιασθεί σε Ελληνική μετάφραση και ο Οδηγός Επιβίωσης από τον Καρκίνο, προϊόν συνεργασίας των γιατρών και των ασθενών, που συντάχθηκε από κοινού από την ΕSMO-European Society of Medical Oncology και την ECPCEuropean Cancer Patient Coalition σε συνεργασία με την IPOS-International Psycho-Oncology Society.
Εκτός από τα παραπάνω, η θεματολογία του Συνεδρίου σκοπό έχει να αναδείξει και όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν την ογκολογική περίθαλψη, με στόχο να προβληθούν δράσεις και ενέργειες που απαιτούνται από όλους τους φορείς στο χώρο του καρκίνου. Μεταξύ αυτών θα υπάρξει αναφορά σε θέματα πολιτικών, στις εξελίξεις στις νέες θεραπείες αλλά και σε σημαντικά θέματα που αφορούν τους ασθενείς στην καθημερινότητά τους.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ
Ψήφος μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας Στις γόνιμες αντιπαραθέσεις που ανοίγουν νέα μονοπάτια στη θεραπεία αλλά και στην ανακούφιση του ογκολογικού ασθενή φιλοδοξεί να συμβάλλει η επιστημονική διημερίδα της ΑΚΟΣ, με τίτλο «Αντιπαραθέσεις στην ογκολογία», η οποία θα λάβει χώρα στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2018, στο ξενοδοχείο Crown Plaza.
Στο πλαίσιο της διήμερης επιστημονικής συνάντησης, οι σύνεδροι θα πάρουν θέση έναντι των νεότερων εξελίξεων αλλά και των διλημμάτων που προκύπτουν σε ογκολογικά ζητήματα, με την ψήφο τους, μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας η οποία θα προσφέρει το δικό της αποτύπωμα στη σχετική επιστημονική συζήτηση. Ιδιαίτερη ενότητα του συνεδρίου θα αποτελέσει η βραχυθεραπεία, που γιορτάζει τα 20χρονα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εμφύτευσης ραδιενεργών πηγών στον ιστό του προστάτη, που προσφέρει εξαιρετικά μακροχρόνια ποσοστά ίασης με χαμηλές και ελεγχόμενες παρενέργειες.
Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ ογκολόγος/ ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, με αφορμή εν λόγω συνέδριο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αποκρυπτογράφηση των μονοπατιών της καρκινογένεσης μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μοριακά στοχευμένα φάρμακα – με διαρκώς νεότερα δεδομένα να προστίθενται στη φαρέτρα μας – ενώ η ανοσοθεραπεία προσφέρει μία νέα και πολλά υποσχόμενη διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με το πεδίο της συνεχώς να διευρύνεται».