Προσεκτικές αλλά αποφασιστικές αλλαγές στο «μίγμα» της φαρμακευτικής πολιτικής, έχει αποφασίσει να προωθήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του χθες στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του Υπουργείου Υγείας.
Οι αλλαγές αυτές θα έχουν ως προτεραιότητα την εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς και την αξιολόγηση με επιστημονικά κριτήρια της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Επίσης, θα προωθηθεί η διαπραγμάτευση σε εθνικό και σε διακρατικό επίπεδο «δίκαιων» και βιώσιμων τιμών αποζημίωσης για τα ακριβά φάρμακα, η εφαρμογή αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η προώθηση των γενοσήμων και η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής.
Ο υπουργός έκανε λόγο και για σταδιακή άρση των μνημονιακών στρεβλώσεων στο πεδίο της τιμολογιακής και αποζημιωτικής πολιτικής και για επανεξέταση του ύψους της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, «που όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ οριακή για να καλύψει με επάρκεια τις αυξανόμενες φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού».
Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, ο στρατηγικός σχεδιασμός της πολιτικής υγείας του υπουργείου αφορά: την ενίσχυση της «χωρητικότητας» του Δημόσιου Τομέα και την οριοθέτηση της επικουρικής λειτουργίας του Ιδιωτικού, την εδραίωση μηχανισμών αξιολόγησης, ελέγχου ποιότητας, «ηθικοποίησης», θεσμικής αναδιοργάνωσης, εξυγίανσης και κοινωνικής υπευθυνότητας του Συστήματος, καθώς και την επέκταση του Δημόσιου Συστήματος στους τομείς της αποθεραπείας-αποκατάστασης, ειδικής αγωγής, γηριατρικής φροντίδας, παρηγορητικής φροντίδας, αξιοπρεπούς κάλυψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, άνοια, ψυχική νόσο, εξαρτητική συμπεριφορά.
Ο υπουργός στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί Υγείας της τελευταίας 30ετίας, ενώ επιπρόσθετα, ζητήθηκε από τον Παρασκευά Αυγερινό να είναι ομιλητής. «Δυστυχώς, με μια ακατανόητη πολιτική απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτράπηκε και η παρέμβαση του κ. Αυγερινού και η παρουσία των άλλων προσκεκλημένων στελεχών αυτού του πολιτικού φορέα. Η αναιτιολόγητη αποχή από μια εκδήλωση ιστορικής και θεσμικής μνήμης, θεωρώ ότι πραγματικά υπονομεύει κάθε προσπάθεια αναζήτησης συναινέσεων στον πολύ ζωτικό για την κοινωνία χώρο της Υγείας», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Δραγασάκης
Στην εκδήλωση μίλησε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας υπονομεύθηκε από τρία αλληλοτροφοδοτούμενα ελλείμματα:
- συστηματικό έλλειμμα σχεδιασμού που σήμαινε κατακερματισμένες υπηρεσίες και αντιφατικές στοχεύσεις,
- διαχρονικό έλλειμμα ελέγχου, αξιολόγησης και λογοδοσίας που επέτρεψε την έξαρση φαινομένων διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων και
- διογκούμενο έλλειμμα από τη διάβρωση της ίδιας της έννοιας του κοινωνικού αγαθού από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που εισήγαγαν τη λογική της στείρας εμπορευματοποίησης.
«Δεν περιοριζόμαστε στην επούλωση των πληγών, αλλά επανασυνδεόμαστε με τις αρχικές φιλοδοξίες του ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Δραγασάκης μιλώντας για το σήμερα και επισήμανε πως «σε αυτό το σχέδιο, η επιλογή η δική μας είναι η υγεία να έχει πρωτεύουσα θέση».