Αν δεν έχετε το χρόνο για αερόβια άσκηση ή για άσκηση με αντιστάσεις προσπαθήστε να ανεβαίνετε όσο πιο συχνά μπορείτε τις σκάλες.
Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι η αναρρίχηση σκαλοπατιών όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά και ενισχύει τη δύναμη των ποδιών, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες σε αγγειακά και μυϊκά προβλήματα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Menopause.
Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση είναι καλή για το σώμα και τον εγκέφαλο. Αλλά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η ταυτοποίηση της σωστής άσκησης για την επίτευξη του επιθυμητού οφέλους χωρίς τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων υγείας είναι πιο περίπλοκη.
Η γυμναστική με αντιστάσεις υψηλής έντασης, για παράδειγμα, είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για τη μείωση της απώλειας μυϊκής δύναμης λόγω ηλικίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει παροδικά την αρτηριακή πίεση σε ενήλικες μέσης ηλικίας με προ-υπέρταση ή υπέρταση. Αυτή η αρνητική επίδραση ελαχιστοποιείται όταν συνδυάζεται η αερόβια άσκηση με την αντοχή.
Το ανέβασμα σκαλοπατιών προσφέρει τα πλεονεκτήματα της αερόβιας άσκησης και της άσκησης ενδυνάμωσης για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και της μυϊκής δύναμης των ποδιών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι. Προσφέρει τα πρόσθετα οφέλη από την απώλεια λίπους, τα βελτιωμένα προφίλ λιπιδίων και τον μειωμένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Πριν από αυτή τη μελέτη, το ανέβασμα σκαλοπατιών δεν είχε αξιολογηθεί για τις επιδράσεις του στην αρτηριακή πίεση και την αρτηριακή δυσκαμψία.
Η μελέτη περιελάμβανε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την Κορέα που γυμνάζοντας τέσσερις μέρες την εβδομάδα, ανεβαίνοντας 192 σκαλοπάτια 2 με 5 φορές την ημέρα. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών οδήγησε σε μειώσεις της αρτηριακής δυσκαμψίας και της αρτηριακής πίεσης και σε αύξηση της αντοχής των ποδιών στις υπερτασικές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
“Αυτή η μελέτη δείχνει πόσο απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως το ανέβασμα σκαλιών μπορούν να αποβούν αποτελεσματικές στην πρόληψη ή τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης και της ηλικίας στο αγγειακό σύστημα και στους μύες των ποδιών των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με υπέρταση”, ανέφερε η JoAnn Pinkerton, επικεφαλής της μελέτης.