Μία στις 250 γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών (ορισμένες φορές ακόμα και στην εφηβεία) και τουλάχιστον 1 στις 100 στις ηλικίες 30-39 ετών παρουσιάζουν πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια ή αλλιώς πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ζωής των γυναικών, πριν ή αφότου αποκτήσουν παιδιά ή ενόσω ακόμα προγραμματίζουν την οικογένειά τους.
Όποτε κι αν εμφανιστεί, τα κορίτσια και οι γυναίκες που την εκδηλώνουν, τη βιώνουν σαν ένα σιωπηλό πένθος που πλήττει την αυτοεκτίμησή τους, όπως είχε δείξει πριν από λίγα χρόνια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Climacteric.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG), στο 80-90% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής.
Στο 4% των περιπτώσεων υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αυτοάνοση κατάσταση, δηλαδή προκαλείται από υπερλειτουργία του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος της γυναίκας.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η αιτία μπορεί να είναι: Χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για καρκίνο, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ενδοκρινικές παθήσεις, εγχειρήσεις στην πύελο ή και ορισμένα διηθητικά ή λοιμώδη ιογενή νοσήματα.
Η κύρια θεραπεία είναι ορμονική, διότι πρέπει να γίνει υποκατάσταση των ορμονών που φυσιολογικά θα παρήγαγαν οι ωοθήκες έως την εμμηνόπαυση.
Επιπλέον σύμφωνα με τους ειδικούς, η γυναίκα πρέπει να υιοθετεί υγιεινές συνήθειες (π.χ. να μην καπνίζει, να τρέφεται υγιεινά και να γυμνάζεται), αφού τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν στην πρόωρη οστεοπόρωση και να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.