A. Ξανθός: Το κύκλωμα του φαρμάκου ήταν άρρωστο – Θέτουμε διαφανείς διαδικασίες

Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM συμφώνησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ότι το όλο κύκλωμα του φαρμάκου ήταν άρρωστο.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι η κυβέρνηση έκανε πολύ πιο διαφανή τη διαδικασία της τιμολόγησης η οποία τώρα γίνεται μέσω του ΕΟΦ. Υπάρχει ανάρτηση της αρχικής πρότασης, δημόσια διαβούλευση, οι φαρμακευτικές καταθέτουν τις ενστάσεις τους και τις αιτήσεις θεραπείας. Αν εντοπιστούν προβλήματα και λάθη διορθώνονται και έρχεται η τελική πρόταση στον Υπουργό. Μέχρι τώρα, υπήρχε ένα ενδιάμεσο στάδιο, που καταργήθηκε, μία Επιτροπή Τιμών στο Υπουργείο η οποία έδινε τη δυνατότητα, θεσμικά, στους υπουργούς και κυρίως στους Συμβούλους του να παρεμβαίνουν στην τελική φάση της διαμόρφωσης των τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, αυτό ήταν το πρώτο βήμα αποκοπής ενός ομφάλιου λώρου που ενδεχομένως υπήρχε σ’ αυτήν την ιστορία, ανάμεσα στον αρμόδιο φορέα και στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

Ο μηχανισμός ΗΤΑ

Ένα δεύτερο σημαντικό βήμα που έγινε στην τιμολόγηση των φαρμάκων, είπε ο κ. Ξανθός, ήταν ότι φτιάχτηκε ένας μηχανισμός, για πρώτη φορά, ο HTA (Health Technology Assessment). Πρόκειται για ένα μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας και ιδιαίτερα των καινοτόμων φαρμάκων που υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέο φάρμακο που θα έρχεται στην χώρα, θα αξιολογείται από ειδικούς με συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια τα οποία έχουν ήδη προσδιοριστεί.

Οι ειδικοί θα γνωμοδοτούν για την προστιθέμενη θεραπευτική αξία των φαρμάκων και άρα για το αν πρέπει να αποζημιώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο υπουργός Υγείας θα δέχεται μία εισήγηση, όπου θα συνυπολογίζεται η διαπραγμάτευση που θα γίνεται από μία ειδική Επιτροπή με τις φαρμακευτικές, για πιο προσιτές τιμές. Αυτό πρώτη φορά γίνεται στην χώρα, ανέφερε ο κ. Ξανθός, καθώς μέχρι τώρα, ό,τι τιμή έπαιρνε ένα φάρμακο, αυτή και αποζημιωνόταν.

Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ότι υπάρχουν φάρμακα πολύ ακριβά, τα οποία είναι καινοτόμα και χρειάζεται οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Θα αποζημιώνονται αλλά το κράτος θα διαπραγματεύεται για εκπτώσεις κάτι που θα κάνει βιώσιμο το Σύστημα Υγείας μας. “Έχουμε  δύο μέχρι τώρα πετυχημένες διαπραγματεύσεις με εταιρείας για τα φάρμακα, για την ηπατίτιδα C και για το κακοήθες μελάνωμα”, είπε ο κ. Ξανθός.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα θεραπευτικά πρωτόκολλα λέγοντας ότι οι γιατροί είναι ένας κρίσιμος κρίκος αφού τα φάρμακα μπαίνουν στην αγορά δια της συνταγογράφησης των γιατρών. Λέγοντας ότι και “εκεί βάζουμε κανόνες”, είπε ότι υπάρχουν 25 θεραπευτικά πρωτόκολλα ενσωματωμένα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τα οποία τα 15 είναι “κλειδωμένα”, δηλαδή δεν μπορεί να παρακαμφθεί το πρωτόκολλο. Πρόκειται για τη λογική της “step therapy” που σημαίνει ότι πρώτα πας σε κάτι συγκεκριμένο και αν αυτό αποτύχει, με τεκμηρίωση, μπορείς να πας σε μια άλλη πιο προχωρημένη κατηγορία φαρμάκου.

Διαφάνεια για τα συνέδρια των γιατρών

Για τα ιατρικά συνέδρια ο κ. Ξανθός είπε ότι γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια να νοικοκυρευτεί το τοπίο το οποίο ήταν ένα πεδίο συναλλαγών.

Οι γιατροί πρέπει να εκπαιδεύονται, άρα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικά συνέδρια και να ενημερώνονται για τις σύγχρονος εξελίξεις της επιστήμης. Αυτό σήμερα δεν μπορεί να το κάνει το κράτος, άρα, ο ρόλος των φαρμακευτικών θα εξακολουθήσει να παραμένει σημαντικός στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των γιατρών, όμως μπαίνει μία πιο διαφανή διαδικασία. Η διαδικασία ανήκε παλιότερα στον ΕΟΦ, αλλά τώρα πηγαίνει στο Κε.Σ.Υ. που είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το γνωμοδοτικό και το εισηγητικό όργανο του κράτους για θέματα ιατρικής εκπαίδευσης.

Η προσπάθεια είναι να αποκοπεί η άμεση επαφή των φαρμακευτικών εταιρειών με τους γιατρούς και η χρηματοδότηση να γίνεται στις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών, οι οποίες με συγκεκριμένα κριτήρια θα αξιολογούν την ποιότητα των συνεδρίων και θα δίνουν συγκεκριμένες θέσεις που θα μπορούν να καλυφθούν από τους γιατρούς. Επίσης, θα δημοσιοποιείται η οικονομική συναλλαγή των φαρμακευτικών στο website τους δημόσια. Αυτό θα είναι υποχρεωτικό και θα φαίνεται τι λεφτά δίνει κάθε φαρμακευτική εταιρεία είτε σε ένα μεμονωμένο γιατρό είτε σε μία επιστημονική εταιρεία.

Κίνητρο για επιλογή γενοσήμου

Τέλος ο κ. Ξανθός είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να μπει σε μία γραμμή σταδιακής ανακούφισης των πολιτών όσον αφορά την οικονομική τους συμμετοχή στο κόστος, το οποίο είναι σήμερα μεγάλο.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε: “Το 25% το επιβαρύνεται ο πολίτης και η ιδέα που επεξεργαζόμαστε σε συνεννόηση με τη φαρμακοβιομηχανία και τους θεσμούς της, είναι, αν επιλέγει ένας πολίτης γενόσημο -διότι πρέπει να αυξήσουμε τη διείσδυση των γενοσήμων και μάλιστα αυτών που παράγονται στη χώρα μας – να έχει μηδενική ή ελάχιστη οικονομική συμμετοχή. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό κίνητρο, γιατί μέχρι τώρα δυστυχώς δεν υπήρχε κίνητρο, ούτε για τους ασθενείς που έχουν το βασικό λόγο στην επιβάρυνση, ούτε για τους γιατρούς, ούτε για τους φαρμακοποιούς”.

Δείτε επίσης