Διαβητικοί το 35% των νοσηλευθέντων σε παθολογικές κλινικές στην Ελλάδα

Μια έρευνα του Διαβητολογικού Κέντρου του «Τζανείου» Νοσοκομείου έδειξε τη σοβαρότητα του διαβήτη καθώς ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευθέντων στις παθολογικές κλινικές του ήταν διαβητικοί.

Ο επικεφαλής της ομάδας, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής – Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής-Διαβητολογικού Κέντρου του «Τζανείου» Ανδρέας Μελιδώνης, ανέφερε: “Είδαμε σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού, σε 1.500 νοσηλευθέντες σε παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου μας τον τελευταίο χρόνο, ότι το 35% είχαν διαβήτη τύπου 2. Σχεδόν το 45-50% των νοσηλειών των διαβητικών τύπου 2 στις παθολογικές κλινικές, οφείλονταν στις χρόνιες επιπλοκές της νόσου, όπως νεφροπάθεια, καρδιοπάθεια, περιφερική αγγειοπάθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Και το υπόλοιπο μισό από τις νοσηλείες των ατόμων με διαβήτη, 45-50%, οφειλόταν σε λοιμώξεις, καρκίνο και άλλα συμβάματα, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άτομο και όχι απαραίτητα σε διαβητικό”.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι από τους νοσηλευθέντες στις παθολογικές κλινικές, το 25-28% ήταν γνωστοί διαβητικοί και ένα 7-10% ανακάλυπταν ότι πάσχουν από διαβήτη, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, στον προδιαβήτη τα άτομα έχουν οριακά αυξημένα σάκχαρα, δηλαδή σάκχαρο νηστείας από 100 έως 126 mg/dL. «Tα άτομα που έχουν προδιαβήτη έχουν 5-10% πιθανότητες κάθε χρόνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Και σήμερα όλα τα φώτα της διαβητολογικής κοινότητας στρέφονται σε αυτή την ομάδα των προδιαβητικών, έτσι ώστε όταν έχουμε κάποια προγνωστικά στοιχεία, να μπορούμε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να επιβραδύνουμε την εμφάνιση του διαβήτη, ή να αναστείλουμε την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη».

O κ. Μελιδώνης πρόσθεσε: “Στον προδιαβήτη μετράμε μέχρι σήμερα αν υπάρχει κοιλιακή παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, στοιχεία δηλαδή που συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ιδίως σε αυτούς που έχουν προδιαβήτη”.

Μελέτη του Διαβητολογικού Κέντρου του «Τζανείου» Νοσοκομείου έδειξε ότι τη μέτρηση δύο νέων ουσιών στο αίμα μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, έως και 10 χρόνια πριν την εμφάνιση του, σε άτομα που βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο. Πρόκειται για τις την ασυμμετρική διμεθυλαργινίνη (ADMA) και τα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα (EPCs), που ανιχνεύονται με εξέταση αίματος.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου το 12% των Ελλήνων έχουν διαβήτη. Από αυτούς το 30% έχει διαβήτη, αλλά δεν το γνωρίζουν. Ο γιατροί θεωρούν χρέος τους να ανακαλύψουν αυτούς που δεν ο γνωρίζουν ώστε να αντιμετωπίσουν τη νόσο.

Δείτε επίσης