Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εξέδωσε εγκύκλιο που περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, ώστε να μπορούν οι εταιρείες να καλύψουν την παρακολούθηση συνεδρίων από γιατρούς. Σύμφωνα με αυτές, η κάλυψη επιτρέπεται εφόσον έχει γίνει λήψη εκπαιδευτικής άδειας από το φορέα εργασίας του γιατρού.
Ο επαγγελματίας Υγείας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ορθότητα των πληροφοριών και την τήρηση της εκπαιδευτικής άδειας, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οποιουδήποτε είδους σχετικά δικαιολογητικά δεν θα κατατίθενται εφεξής στον ΕΟΦ, αλλά θα αποτελούν ευθύνη του συμμετέχοντα.
Η νομοθεσία ορίζει πως αποδέκτες προωθητικών ενεργειών των εταιρειών προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, είναι μόνο τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να συνταγογραφούν ή να προμηθεύουν τα φάρμακα.
Το κόστος φιλοξενίας (διαμονή και διατροφή) σε επιστημονικές εκδηλώσεις και συνέδρια του εσωτερικού, δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως τα 70 ευρώ και το ανώτερο κόστος τα 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το κόστος φιλοξενίας σε επιστημονικές εκδηλώσεις – συνέδρια του εξωτερικού, καθορίζεται σε 100 ευρώ ανώτερο κόστος διατροφής με πρωινό, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και το ανώτερο κόστος 300 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το αργότερο δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου/επιτροπής, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, από εταιρείες αρμοδιότητας ΕΟΦ, στοιχεία αναφορικά με συμμετοχές Επαγγελματιών Υγείας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις και σε Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων Εσωτερικού -Εξωτερικού.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων συμμετοχών ΕΥ γίνεται μηνιαίως καθ’ όλη την διάρκεια του μήνα συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία στην πλατφόρμα:
- Ονοματεπώνυμο Ε.Υ. & ΑΜΚΑ
- Ειδικότητα
- Φορέας εργασίας & εκπαιδευτική άδεια
- Κόστος ανά Επαγγελματία Υγείας
- Τυχόν «εξαίρεση», σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ισχύουσα εγκύκλιο
- Θέμα – Τόπος – Χρόνος – Διοργανωτής – Επιστημονικός φορέας της
εκδήλωσης & link με το επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Οι επιστημονικοί φορείς δύνανται να πραγματοποιούν ανά ημερολογιακό έτος έως τέσσερις επιστημονικές εκδηλώσεις, ένα πανελλήνιο συνέδριο (όσοι έχουν τις προϋποθέσεις ) και τρεις ακόμη επιστημονικές εκδηλώσεις.
Πανελλήνια συνέδρια πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο από επιστημονικούς φορείς, που αντιστοιχούν στις αναγνωρισμένες ειδικότητες και εξειδικεύσεις του ΚΕΣΥ και σε όσους επιστημονικούς φορείς έχουν συμπληρώσει διάρκεια λειτουργίας ≥ 4 έτη, με αποδεδειγμένα επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο.
Κρατικοί φορείς, όπως νοσοκομεία, πανεπιστημιακές κλινικές, κλινικές του ΕΣΥ, εργαστήρια, έχουν την δυνατότητα διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων (Συνέδρια, Ημερίδες, Εκπαιδευτικά Σεμινάρια), έως τρεις φορές ετησίως με ελεύθερη συμμετοχή.
Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται εγγύς της πόλης, που βρίσκεται το Νοσοκομείο (εντός των ορίων πρώην νομού ή παρακείμενου πρώην νομού), κατά προτίμηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου και χωρίς stands φαρμακευτικών εταιρειών εφόσον πραγματοποιούνται στο χώρο του Νοσοκομείου.
Συμμετοχές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί δεν μεταφέρονται στο επόμενο έτος.
Επιτρέπεται η καταβολή τιμητικής αμοιβής (honorarium) από εταιρείες προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, στους προσκεκλημένους ομιλητές ή προέδρους στρογγυλής τράπεζας, εφόσον είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του άρθρου 36 παρ. 18 N. 4272/2014 όπως ισχύει, με την υποχρέωση ενημέρωσης του ΕΟΦ, αναφορικά με το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα, τον επαγγελματικό φορέα και το ύψος της τιμητικής αμοιβής για κάθε Ε.Υ. ομιλητή. Η καταβολή σε ΕΥ του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακούς (που εργάζονται σε κλινικές εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ ή του ΑΕΙ) της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών πραγματοποιείται μέσω ΕΛΚΕΑ ή ΕΛΚΕ.
Δείτε την εγκύκλιο.