Σύμφωνα με την μεγαλύτερη πανελλαδική έρευνα για την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία, το 53% των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση ή οστεοπενία και δεν λαμβάνει φάρμακα, 7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου.
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 86.000 οστεοπορωτικά κατάγματα ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 41% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχει από οστεοπενία, ενώ το 15% των γυναικών και ένας στους 5 άνδρες θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο υπόλοιπο της ζωής του. Περίπου το 50% αυτών που έπαθαν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα θα πάθουν άλλο ένα, με εκθετική αύξηση του κινδύνου για καθένα κάταγμα.
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» και είναι η μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για την σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση.
Η έρευνα διήρκησε έξι χρόνια, ερωτήθηκαν συνολικά 11.268 ενώ έλαβε χώρα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, κάτι που την καθιστά ως «χάρτη της σκελετικής υγείας της Ελλάδας».
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Το 66% των Ελλήνων δεν ασκείται ποτέ.
- Το 93% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 58%.
- Το 26% παρουσιάζει αστάθεια στην βάδιση ενώ μόλις το 0,02% προσλαμβάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.
Η έρευνα επίσης ανέδειξε την «φτωχή» κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα αποτελέσματα για όσους δεν έχουν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας έδειξαν ότι:
- Το 82% δεν προσλαμβάνει το ασβέστιο που χρειάζεται.
- Το 53% έχει οστεοπόρωση ή οστεοπονία και δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
- Το 57% έχει ιστορικό οστεοπόρωσης.
- Το 67% δεν έχει φυσιολογικό βάρος.
- Το 68% δεν ασκείται ποτέ.
- Το 19% καπνίζει περισσότερα από 11 τσιγάρα καθημερινά.
- Το 23% έχει κάποιο κάταγμα.
- Το 41% των γυναικών έχει πρόωρη εμμηνόπαυση.
Οι ερωτήσεις της έρευνας αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες, στη φαρμακευτική αγωγή, στη φυσική κατάσταση αλλά και στο ιστορικό των ατόμων αυτών ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι τιμές των εξετάσεων του κάθε ατόμου.
Μια επίσης σημαντική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Χειρουργό Ορθοπαιδικό, Ιωάννη Χιώτη ανέδειξε την σημασία της έγκυρης, έγκαιρης και συστηματικής ενημέρωσης στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες ενημερώθηκαν από το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα σχετικά με την οστεοπόρωση, 15 ημέρες μετά, είχαν σημαντικά θετική στάση έναντι της ασθένειάς τους και άλλαξαν παλιότερες συνήθειές τους.