Ακόμα και μια ήπια διάσειση εγκεφάλου είναι ικανή να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.
Ως διάσειση εγκεφάλου ορίζεται η απώλεια συνείδησης μέχρι και 30 λεπτά, η αλλοιωμένη συνείδηση και η αμνησία για έως και 24 ώρες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της νόσου Πάρκινσον και της μέτριας έως σοβαρής τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, αλλά αυτή είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που δείχνει τη σύνδεση με τη διάσειση, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Raquel Gardner, νευρολόγος στο Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν πάνω από 325.000 Αμερικανούς στρατιώτες εγγεγραμμένους σε τρεις βάσεις της Διεύθυνσης Υγείας Βετεράνων των ΗΠΑ. Οι μισοί είχαν υποστεί τραυματική βλάβη στο κεφάλι τους σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα τραύματα αυτά ήταν ήπια, μέτρια ή σοβαρά. Οι άλλοι μισοί δεν είχαν ιστορικό τέτοιας βλάβης στο κεφάλι. Μερικά από τα τραύματα είχαν γίνει στο πεδίο της μάχης και άλλα ήταν από πτώσεις ή ατυχήματα με μοτοσικλέτες.
Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 31-65 ετών και παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια χωρίς κανείς στην αρχή να έχει νόσο Πάρκινσον. Κατά τη διάρκεια της 12ετίας 1.462 άτομα διαγνώστηκαν με νόσο Πάρκινσον και οι 949 εξ αυτών είχαν ιστορικό τραύματος στο κρανίο. Ο κίνδυνος εκδήλωσης νόσου Πάρκινσον στη συγκεκριμένη ομάδα ήταν έως και 56% υψηλότερος.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν εκείνους με τραύμα στο κεφάλι και εκείνους χωρίς, συνεκτιμώντας παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, τη μόρφωση και άλλες ιατρικές παθήσεις, ο κίνδυνος για νόσο Πάρκινσον ήταν έως και 71% υψηλότερος για τα άτομα με οποιασδήποτε βαρύτητας τραυματική βλάβη στο κρανίο. Για τα άτομα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ο κίνδυνος ήταν 83% υψηλότερος.
Ενώ οι συμμετέχοντες είχαν όλοι υπηρετήσει στον στρατό, πολλοί αν όχι οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς είχαν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της πολιτικής ζωής. Ως εκ τούτου, η μελέτη έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον γενικό πληθυσμό, είπαν οι ερευνητές.
Και πρόσθεσαν ότι πιθανόν τα τραύματα στο κεφάλι να προκαλούν συσσώρευση ανώμαλων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Επίσης ένα τραύμα στο κρανίο μπορεί να καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στη φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Ο μηχανισμός με τον οποίο η διάσειση οδηγεί σε νόσο Πάρκινσον δεν είναι κατανοητός αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν υποδείξει ανώμαλες εναποθέσεις στον εγκέφαλο μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται άλφα-