ΟΟΣΑ: Η βιομηχανία φαρμάκου πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα

Το φάρμακο είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρος του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι το φάρμακο βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα μαζί με τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, τα καύσιμα και τα ορυκτά. Οι πολιτικές για την τόνωση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μπορεί να είναι περισσότερα κίνητρα για τις επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων, η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις και η προώθηση fast track διαδικασιών από τον κρατικό μηχανισμό.

Ειδικά όσον αφορά την ενθάρρυνση των επενδύσεων, γίνεται αναφορά στον νόμο του 2016, όπου δίνονται κίνητρα, φοροαπαλλαγές και επιτάχυνση εγκρίσεων.

Παράλληλα, στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται λόγος για το ασφαλιστικό και προτείνεται η άμεση ολοκλήρωση της μεταρρύθμισής του, ώστε να υπάρξει διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, δεδομένου ότι η χώρα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γηράσκοντος πληθυσμού στην ΕΕ.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, η απόδοση των φόρων είναι περιορισμένη ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ.

Μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε εισπραξιμότητα, μετά το Μεξικό και την Ιταλία.

Υπολογίζεται πως η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ στο 90% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 0,8% του ΑΕΠ σε  ετήσια βάση. Περί τα 1,65 δισ. ευρώ με τα παρόντα επίπεδα του ελληνικού ΑΕΠ.

Δείτε επίσης