Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση κυκλώματος κλοπής ακριβών αντικαρκινικών και άλλων σκευασμάτων τα οποία παράνομα διακινήθηκαν για ίδιο όφελος από επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησε σε 21 συλλήψεις. Εμπλέκονται γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και διανομείς.
Η πληροφορία για τη δράση του κυκλώματος έφθασε πριν από περίπου έξι μήνες στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας, κρίθηκε ως σοβαρή και αποφασίστηκε πριν μερικές ημέρες να ξεκινήσουν σαρωτικές επιχειρήσεις σε Αττική και επαρχία προκειμένου να δώσουν τέλος στη δράση του κυκλώματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πώς γινόταν η κλοπή των φαρμάκων και αν γίνονταν παράνομες συνταγογραφήσεις. Φαίνεται ότι τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είναι τέσσερα, ένα εκ των οποίων κατοικεί μόνιμα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Οι δράστες διακινούσαν τα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, ενώ τα κέρδη τους ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. Τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν σε δύο δημόσια νοσοκομεία (ένα από αυτά είναι το “Λαϊκό”) και πωλούσαν τα φάρμακα στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές. Η Οικονομική Αστυνομία έχει κατασχέσει σημαντικές ποσότητες φαρμάκων και χρηματικά ποσά. Να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες είχε συλληφθεί από την ΕΛΑΣ ένα ζευγάρι από την Αλβανία το οποίο εργαζόταν σε εταιρεία καθαρισμού και βρέθηκε στην κατοχή τους πλήθος κλεμμένων αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία ενδεχομένως μεταπωλούσαν σε χώρες των Βαλκανίων, μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι “σε κάθε περίπτωση όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων”.
Σχετικά με την υπόθεση, η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες υγείας είναι στο 4,8% του ΑΕΠ, στο μισό από τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά “δεν φθάνει το οικονομικό χάλι των νοσοκομείων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και σκάνδαλα. Εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης των νοσοκομείων κατά περιόδους σταματάει η χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων στους ασθενείς… Ελπίζουμε το σκάνδαλο αυτό να μην αποδειχθεί ότι στοίχισε ζωές ασθενών με καρκίνο ή με άλλη πάθηση”.
Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Η Οικονομική Αστυνομία αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν μετά από συστηματική έρευνα για την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων , προχώρησε σε συλλήψεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλου προσωπικού που φαίνεται να εμπλέκεται σ’αυτή την υπόθεση. Το αποτέλεσμα αυτό, στο οποίο έχουν την ξεχωριστή συμβολή τους η Διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας.
Εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της «μαφίας των παράνομων εξαγωγών» φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας. Έχουν γίνει βήματα σ’αυτή την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να τα επιταχύνουμε.
Η θεσμική «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για τον Υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της «ηθικοποίησης», εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης. Ο πολιτικός στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από «δικλείδες ασφαλείας» που δεν θα επιτρέπουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη σε τεκμηριωμένη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Η ανάπτυξη της ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας, η Αξιολόγηση και Διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα Μητρώα Ασθενών , η κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας , είναι διαρθρωτικά μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σ’ αυτή την προσπάθεια”.