Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές χημικές ουσίες που είναι γνωστές ως φλαβονοειδή έχουν ωφέλιμες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ανθοκυανίνες, ο τύπος φλαβονοειδών ανιχνεύονται στον πνευμονικό ιστό αμέσως μετά την κατανάλωσή τους -αυτό παρατηρήθηκε σε μοντέλα ζώων με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αλλά και στην παρούσα μελέτη. Αυτές οι φυτικές χημικές ουσίες φαίνεται να μειώνουν την κατάσταση της βλέννας και τις φλεγμονώδεις εκκρίσεις.
Μέχρι ένα άτομο να φτάσει στην ηλικία των 30 ετών, έχει πετύχει την κορύφωση της πνευμονικής τους ικανότητας. Μετά από αυτή την ηλικία, η πνευμονική λειτουργία αρχίζει να φθίνει. Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, η έκθεση σε συγκεκριμένους ρύπους και η παρουσία ιατρικών παθήσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, σχετίζονται με πιο απότομη φθορά της πνευμονικής λειτουργίας.
«Οι επιδημιολογικές αποδείξεις σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ φλαβονοειδών και λειτουργίας των πνευμόνων είναι πολύ περιορισμένες», ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Vanessa Garcia-Larsen, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. “Έτσι θέλαμε να διερευνήσουμε εάν η διατροφή και οι ανθοκυανίνες επιδρούν στη λειτουργία των πνευμόνων στους μεσήλικες”.
Οι ανθοκυανίνες περιέχονται στα σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως τα κόκκινα σταφύλια, τα βατόμουρα και οι μοβ πατάτες. Η μελέτη έδειξε πως όσοι έτρωγαν μεγάλες ποσότητες σκουρόχρωμων φρούτων και λαχανικών είχαν βραδύτερη ετήσια εξασθένηση της πνευμονικής λειτουργίας τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 463 ενήλικες μέσης ηλικίας 44 ετών που συμμετείχαν στη δεύτερη και στην τρίτη έρευνα της European Community Respiratory Health Surveys για την αναπνευστική υγεία από το 2002 έως το 2012. Οι συμμετέχοντες ανήκαν σε δύο χώρες, τη Νορβηγία και την Αγγλία. Όλοι είχαν συμπληρώσει διατροφικά ερωτηματολόγια και είχαν υποβληθεί σε τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Δέκα χρόνια αργότερα, ελέγχθηκαν και πάλι για τη πνευμονική λειτουργία. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Θώρακος, στο Σαν Ντιέγκο, προσαρμόστηκε για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών της διατροφής των συμμετεχόντων, του φύλου, του ύψους, του δείκτη μάζας σώματος και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
Οι ανθοκυανίνες στηρίζουν την πνευμονική λειτουργία
Οι συμμετέχοντες, εκτός του ότι ολοκλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους, υποβλήθηκαν σε σπιρομέτρηση κατά την εγγραφή στην μελέτη και μετά κατά την παρακολούθηση. Μια κοινή μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας, η σπιρομέτρηση μετράει την ποσότητα του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1), τη συνολική ποσότητα αέρα που μπορεί να εκπνεύσει μετά από μια βαθιά αναπνοή (FVC) και την αναλογία αυτών των δύο FEV1 / FVC.
Οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τεταρτημόρια με βάση την ποσότητα που κατανάλωναν σε ανθοκυανίνες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα στο υψηλότερο, σε σύγκριση με το χαμηλότερο τεταρτημόριο, πρόσληψης ανθοκυανινών, είχαν:
- βραδύτερο ρυθμό ετήσιας πτώσης της ποσότητας εκπνοής ανά δευτερόλεπτο (FEV1) από αυτούς του κατώτερου τεταρτημορίου: -9,8 ml ανά έτος έναντι -18,9 mL ανά έτος.
- βραδύτερο ρυθμό ετήσιας μείωσης της συνολικής ποσότητας αέρα εκπνοής μετά από βαθιά εκπνοή (FVC) από εκείνους στο χαμηλότερο τεταρτημόριο: -9,8 mL ανά έτος έναντι -22,2 mL ανά έτος.
- χαμηλότερο ποσοστό ετήσιας πτώσης της αναλογίας FEV1 / FVC: -0.02 ανά έτος.
Η συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης φλαβονοειδών και της μειωμένης πτώσης των πνευμονικών λειτουργιών ήταν ισχυρότερη μεταξύ αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και αυτών που διέκοψαν το τσιγάρο. Μεταξύ των καπνιστών, η μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης ανθοκυανινών και πνευμονικής λειτουργίας.
“Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τους πνεύμονες έναντι οποιασδήποτε βλάβης και να συμβάλλει στη διατήρηση της λειτουργικότητας και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων έπειτα στη ζωή”, είπε η Larsen. Και πρόσθεσε: “Η μελέτη μας δείχνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως είναι τα μούρα, ιδιαίτερα για εκείνους που εγκατέλειψαν το κάπνισμα ή δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Για τους καπνιστές, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το καλύτερο που μπορούν να κάνουν για την προστασία της υγείας τους”.
Η Larsen είπε επίσης ότι τα πλούσια σε ανθοκυανίνες τρόφιμα μπορεί να προστατεύουν τους πνεύμονες μέσω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που έχουν ήδη τεκμηριωθεί σε πειραματικές μελέτες. “Ώρες μετά την κατανάλωση μούρων, για παράδειγμα, υπάρχουν αποδείξεις ύπαρξης φλαβονοειδών στον πνευμονικό ιστό. Αυτό δείχνει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να έχουν λειτουργικό ρόλο στην προστασία των πνευμόνων έναντι των ρυπογόνων παραγόντων και άλλων περιβαλλοντικών επιθέσεων”.