Η περίπτωση των αυγών δείχνει πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στη διατροφή. Κάποτε το αυγό συμβόλιζε την καρδιακή προσβολή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη και τώρα είμαστε κοντά στο να συμβολίζει το ακριβώς αντίθετο, την καρδιακή υγεία. Εν μέρει, οι αλλαγές στις διατροφικές αντιλήψεις οφείλονται σε Κινέζους ερευνητές, οι οποίοι μη λαμβάνοντας “γραμμή” από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους διαφοροποιούν τα συμπεράσματά των μελετών τους.
Να σημειωθεί ότι οι διαιτητικές οδηγίες από την Κινεζική Εταιρεία Διατροφής συνιστούν στους υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν 40-50 γραμμάρια αυγών (περίπου 0,8-1 αυγό) την ημέρα, με ιδιαίτερη έμφαση στον κρόκο του αυγού ενώ πρόσφατα ακύρωσαν τον περιορισμό που υπήρχε για το ανώτατο όριο ημερήσιας χοληστερόλης – ο περιορισμός των 300 mg ακυρώθηκε και από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία το 2015.
Τώρα μια κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν ποτέ αυγά ή τα καταναλώνουν σπάνια.
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, κυρίως λόγω της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου (του αιμορραγικού και του ισχαιμικού). Σε αντίθεση με την ισχαιμική καρδιακή νόσο, η οποία είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες δυτικές χώρες, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικότερη αιτία θανάτου στην Κίνα, ακολουθούμενη από τις καρδιακές παθήσεις. Αν και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την πλειονότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Κίνα, το ποσοστό του αιμορραγικού εγκεφαλικού στο σύνολο των εγκεφαλικών είναι υψηλότερο από αυτό των δυτικών χωρών (23,8% έναντι 9-13%).
Προηγούμενες μελέτες για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και επιπτώσεων στην υγεία ήταν ασυνεπείς και οι περισσότερες από αυτές βρήκαν ασήμαντες συσχετίσεις. Ωστόσο, η Life Span Study στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι ένα αυγό την ημέρα συνδεόταν με μείωση κατά 30% του κινδύνου θνησιμότητας από εγκεφαλικό σε σύγκριση με τη σπάνια κατανάλωση (Song PK, Li H, Man QQ , et al 2017).
Ως εκ τούτου, μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο με επικεφαλής τον καθηγητή Liming Li και τον Dr Canqing Yu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Πεκίνου, αποφάσισαν να εξετάσουν τις συσχετίσεις μεταξύ κατανάλωσης αυγών και καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων, αιμορραγικών εγκεφαλικών και ισχαιμικών εγκεφαλικών. Χρησιμοποίησαν στοιχεία της μελέτης China Kadoorie Biobank, μιας συνεχιζόμενης προοπτικής μελέτης που περιέλαβε 512.891 ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών από 10 γεωγραφικές περιοχές της Κίνας. Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν μεταξύ 2004-2008 και ερωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τη συχνότητα της κατανάλωσης αυγών. Παρακολουθήθηκαν για να προσδιοριστεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα τους.
Ένα αυγό την ημέρα κάνει τον καρδιολόγο πέρα
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 416.213 συμμετέχοντες οι οποίοι δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Από την ομάδα αυτή με μέση παρακολούθηση τα 8,9 έτη, υπήρξαν συνολικά 83.977 κρούσματα καρδιοπαθειών που επέφεραν 9.985 θανάτους καθώς και 5.103 μείζονα στεφανιαία επεισόδια.
Στην αρχή της περιόδου μελέτης, το 13,1% των συμμετεχόντων ανέφερε συνηθισμένη ποσότητα κατανάλωσης αυγών (0,76 αυγά την ημέρα) και το 9,1% ανέφερε πολύ σπάνια κατανάλωση (0,29 αυγά την ημέρα) ή σχεδόν ποτέ. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν αυγά, η ημερήσια κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα συσχετίστηκε με:
- Κατά 26% χαμηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιμορραγικό εγκεφαλικό.
- Κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Κατά 12% μείωση κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων για άτομα που κατανάλωναν 5,3 αυγά την εβδομάδα, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ αυγά ή έτρωγαν σπάνια (κατά μέσο όρο 2 αυγά την εβδομάδα).
Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα αλλά οι συγγραφείς είπαν ότι η μελέτη τους είχε μεγάλο μέγεθος δείγματος και έλαβε υπόψη τους καθιερωμένους και πιθανούς παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Οι ερευνητές έγραψαν: “Η παρούσα μελέτη διαπιστώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αυγών (1 αυγό την ημέρα) και χαμηλότερου ποσοστού καρδιακών συμβάντων… Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι αντίθετα με προηγούμενες μελέτες. Μια τελευταία μετα-ανάλυση περιελάμβανε επτά προοπτικές μελέτες και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επτά αυγών την εβδομάδα δεν είχε σημαντική συσχέτιση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με την κατανάλωση δύο αυγών την εβδομάδα”.
Να σημειωθεί ότι τα αυγά περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, πολλές βιταμίνες και βιοενεργά συστατικά, όπως τα φωσφολιπίδια και τα καροτενοειδή. Περιέχουν επίσης χοληστερόλη αλλά η διατροφική χοληστερόλη δεν αλλάζει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Μια πρόσφατη ανασκόπηση έδειξε ότι αν και η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει το επίπεδο της ολικής χοληστερόλης στο αίμα και την LDL-χοληστερόλη, αυξάνει επίσης την HDL-χοληστερόλη αλλά η αναλογία LDL προς HDL δεν έχει καθιερωμένη αιτιώδη επίδραση στον κίνδυνο των καρδιοπαθειών (Berger S, Raman G, Vishwanathan R, et al 2015).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θετική σχέση των αυγών με την υγεία της καρδιάς μπορεί να οφείλεται σε συστατικά που περιέχουν τα αυγά. Το φωσφολιπίδια που προέρχεται από αυγά μπορεί να αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και να επιβραδύνεται η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Οι πρωτεΐνες του αυγού είναι υψηλής ποιότητας και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας, χαμηλότερη μεταγευματική γλυκαιμία και ινσουλιναιμία. Η πρόσληψη αυγών αυξάνει στο αίμα τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την οξείδωση, τη φλεγμονή και την αθηροσκλήρωση. Τα δύο καροτενοειδή, όταν προέρχονται από τα αυγά έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα σε σχέση με αυτή των λαχανικών και των φρούτων.