Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων με στόχο τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη Φαρμακευτική Πολιτική, ύστερα από σχετική πρόσκληση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Στη συνάντηση μετείχαν βουλευτές των κομμάτων και επιστημονικοί συνεργάτες τους. Πιο συγκεκριμένα: Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραβρέθηκαν οι: Σ. Παπαδόπουλος και Κώστας Μορφίδης. Από τη ΝΔ ήταν παρόντες οι: Β. Οικονόμου, Ι. Φωτήλας, Β. Κοντοζαμάνης και Κ. Γρηγοράκος. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησαν οι: Ε. Χριστοφιλοπούλου, Κ. Μπαριώτας και Σ. Ζώτος. Από το Ποτάμι παραβρέθηκαν οι: Γ. Μαυρωτάς και οι επιστημονικοί συνεργάτες, Σ. Κουπίδης και Π. Γεωργίου. Από την Ένωση Κεντρώων μετείχαν οι Στ. Σκληβάγκος και Γ. Αποστολάκης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης, η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αν. Τάγαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ, Δ. Πανταζής και ο σύμβουλος του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Γ. Ποδηματάς, προκειμένου να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τα σημερινά δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαρακτήρισαν θετική την πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής Φαρμακευτικής Πολιτικής και καλοδεχούμενη την ενημέρωση, σημείωσαν όμως ότι η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Βουλής, ως Μόνιμη Κοινοβουλευτική Διακομματική Επιτροπή, προκειμένου να έχει το θεσμικό ρόλο, τη διαχρονικότητα, το εύρος των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων που ορίζονται από το νόμο και όχι ως μία άτυπη διακομματική επιτροπή.
Ο Α. Ξανθός διευκρίνισε ότι αυτό ήταν εξ αρχής στις προθέσεις του και το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη θεσμοθέτηση μιας μόνιμης διακομματικής επιτροπής. Στην εισήγηση του ο υπουργός Υγείας, ανέφερε επίσης, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα σε θεσμικό επίπεδο στο χώρο της Υγείας και στο χώρο του φαρμάκου που οδήγησε στο γνωστό «πάρτι», ενώ επεσήμανε την ανάγκη θωράκισης του συστήματος για να μην διαιωνίζονται αυτές οι παθογένειες και οι στρεβλώσεις.
Τόνισε ακόμα, ότι η φαρμακευτική πολιτική που επιβλήθηκε από τους δανειστές, την περίοδο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν τόσο ανελαστική που δημιούργησε έντονες παρενέργειες, τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όσο και στην τσέπη των πολιτών, μέσω της συμπίεσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μετακύλησης μέρους του κόστους στην κοινωνία. «Αυτές τις στρεβλώσεις», είπε ο υπουργός Υγείας, «οφείλουμε να θεραπεύσουμε, επιχειρώντας μια σταδιακή αλλαγή μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος το φετινό καλοκαίρι».
«Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας», είπε ο Α. Ξανθός, «υλοποιεί μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θωρακίζουν το σύστημα υγείας σε ότι αφορά την: αξιολόγηση της φαρμακευτικής τεχνολογίας, διαπραγμάτευση τιμής, ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, αλλαγές στην τιμολογιακή-αποζημιωτική πολιτική, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία κτλ με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα αναλυθούν και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της υπό διαμόρφωση Διακομματικής Επιτροπής για την Φαρμακευτική Πολιτική».