Η υπογεννητικότητα συνδέεται με την οικονομική κρίση

Το διαχρονικό ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα μέσα από την ανάδειξη των αιτιών δημιουργίας του και ο αντίκτυπος του στην οικονομική ανάπτυξη ήταν το θέμα της μελέτης «Ο αντίκτυπος της υπογεννητικότητας στην οικονομική ανάπτυξη», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε από την ΑΣΤ.Μ.Κ.Ε.HOPE genesis, η επιβάρυνση του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, από το 2010 και μετά.

Η γήρανση του πληθυσμού, οι μειωμένες κρατικές δαπάνες λόγω μνημονίων, το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο της χώρας, η δυσκολία των γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες και η οικονομική μετανάστευση των νέων (το γνωστό “braindrain”) συγκαταλέγονται μεταξύ των αιτιών που συνέβαλαν τόσο στην αύξηση της υπογεννητικότητας όσο και στην αντιστροφή του θετικού ισοζυγίου γεννήσεων και θανάτων από το 1960 μέχρι το 2010.

Επιπλέον, μέσω της χρήσης συγκριτικών δεδομένων από 14 χώρες, η μελέτη ανέδειξε τη θετική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη γεννήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, υπολογίζοντας ότι κάθε αύξηση του δείκτη γεννήσεων κατά 1% οδηγεί σε κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ κατά 2.4%. Σ

ύμφωνα με τον Πρόεδρο της HOPEgenesis, Δρ. Στέφανο Χανδακά, στη Ελλάδα χρειάζεται προγραμματισμός λύσεων προκειμένου να μετατραπεί το δημογραφικό κενό σε οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα. Ήδη όπως ανέφερε, δημιουργείται διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από 38 επιστήμονες προκειμένου να σχεδιαστούν λύσεις για την επίλυση του δημογραφικού.

Η HOPEgenesis από το 2015 έχει υποστηρίξει 25 γυναίκες κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών να φέρουν στην ζωή 26 παιδιά ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται να γεννηθούν άλλα 26 μωρά με την αρωγή της. Το πρόγραμμα της HOPEgenesis έχει «υιοθετήσει»36 ακριτικά νησιά και 87 απομακρυσμένα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα κάθε εγκυμονούσας γυναίκας που κατοικεί μόνιμα σε αυτές τις περιοχές.

Δείτε επίσης