Πολυνομοσχέδιο: Κίνητρα για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων

Μια ευχάριστη είδηση περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα του “Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022”, ότι αυξάνονται οι δαπάνες για την υγαία. Βέβαια, η αύξηση αυτή είναι μικρή, εκτιμάται μόλις στα 100 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τη σύνδεση των δαπανών με την πορεία της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ωστόσο για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια επέκτασης των δαπανών υγείας.

Ένα μέτρο που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αφορά τη διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά με οικονομικά κίνητρα προς τους ασφαλισμένους. Για τους ασφαλισμένους που ήδη προβλέπεται ποσοστό συμμετοχής 10% της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου, το ποσοστό συμμετοχής τους μηδενίζεται, εάν επιλέξουν να προμηθευτούν γενόσημο φάρμακο αντί για πρωτότυπο. Για τους φαρμακοποιούς προβλέπεται επιστροφή (rebate) ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει τελειώσει η πατέντα του (off patent) και χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι διατάξεις αυτές θεωρείται ότι θα ευνοήσουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία παραγωγής γενοσήμων.

Το ποσοστό των γενοσήμων στο σύνολο του όγκου των φαρμάκων αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017 στο 29% από το 25% που ήταν το 2015. Παρά αυτή την αύξηση, η διείσδυση των γεννοσήμων στην Ελλάδα είναι ακόμα “κολλημένη” σε χαμηλά επίπεδα κάτι που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των Θεσμών διότι σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, τα μέτρα που εισήχθησαν απέδωσαν γρήγορα. Στην Πορτογαλία το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων έφτασε στο 41% (σε όγκο) το 2015 από 20% που ήταν το 2009. Τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης με βάση τον όγκο των πωληθέντων φαρμάκων καταγράφονται στη Μεγάλη Βρετανία με 84,3%, στη Γερμανία με 81% και στην Ολλανδία με 71,4%. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι 86%.

Σε έκθεση του ΟΟΣΑ το 2015, η Ελλάδα κατατάχθηκε στην τέταρτη από το τέλος θέση μεταξύ 27 χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ανεβάσει το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων στο 60% -σε συμφωνία με τους Θεσμούς- προκειμένου να μειωθεί την φαρμακευτική δαπάνη. Βρισκόμαστε σήμερα περίπου στο ήμισυ του μνημονιακού στόχου, ωστόσο στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα ήταν μόλις στο 18,5%.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα ώστε οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν από την τσέπη τους για οπτικά είδη και υπηρεσίες ειδικής αγωγής. Ειδικότερα, προβλέπεται η αποζημίωση των παρόχων για οπτικά και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής να γίνεται μέσω voucher που θα χορηγείται στους πολίτες από τους γιατρούς, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην προπληρώνουν γι αυτές τις υπηρεσίες.

Δείτε επίσης