Στο μεσοπρόθεσμο αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και οι δομές ΠΦΥ με πάνω από 195 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τετραετίας 2019-2022.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην ομιλία του για το μεσοπρόθεσμο, χθες το βράδυ στη Βουλή.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια για τη διείσδυση γενοσήμων και στις αντιδράσεις των φαρμακοποιών από το rebate του 0,8%, είπε ότι η επιβάρυνσή τους που θα είναι 225 ευρώ για κάθε φαρμακοποιό και θα αφορά μόνο το β΄εξάμηνο του 2018 ουσιαστικά ισοφαρίζεται με την έκπτωση που έχει δρομολογηθεί από πέρυσι για τους φαρμακοποιούς στο βαθμό που αυξάνουν το ποσοστό των γενοσήμων στις πωλήσεις τους που είναι περίπου 4 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Για τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανέφερε ότι διατηρείται μεν ο μηχανισμός του clawback αλλά με αυξανόμενα όρια με βάση την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, που σημαίνει ενίσχυση με 92,5 εκατ. ευρώ παραπάνω. Το πώς και που ακριβώς θα διατεθεί αυτό το ποσό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες δήλωσε.
Επίσης ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι στη μετα-μνημονιακή περίοδο θα ενισχυθεί η δημόσια οδοντιατρική φροντίδα, και τόνισε ότι θα υπάρξει ένα νέο μείγμα φαρμακευτικής και υγειονομικής πολιτικής, όπου ναι μεν θα εξακολουθεί να υπάρχει clawback αλλά που θα συνδυάζεται για πρώτη φορά με την ύπαρξη συστήματος ΗΤΑ, Επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Τέλος, αναφέρθηκε στις τροπολογία του Υπουργείου για το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά θα ενισχυθεί από εθνικούς πόρους, (50 εκατ. ευρώ) ενώ θα προσληφθούν περίπου 1.000 επαγγελματίες Υγείας.