Μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι που συνδέονται με την εκκλησία ζουν σχεδόν 4 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν θρησκευτικούς δεσμούς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science.
“Η θρησκευτική σύνδεση είχε σχεδόν εξίσου σημαντική επίδραση στη μακροζωία όπως το φύλο”, δήλωσε η Laura Wallace, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
“Η μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της θρησκευτικής συμμετοχής και του πόσο ζει ένα άτομο”, δήλωσε ο Baldwin Way, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Μια πρώτη μελέτη περιελάμβανε 505 νεκρολογίες που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2012. Εκτός από την ηλικία και την θρησκεία αυτών που πέθαναν, οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των κοινωνικών και εθελοντικών δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι των οποίων η νεκρολογία κατέγραψε μια θρησκευτική σύνδεση έζησαν 9,45 χρόνια περισσότερο από όσους δεν το έκαναν. Το χάσμα μειώθηκε στα 6,48 χρόνια όταν ελήφθη υπόψη το φύλο και η οικογενειακή κατάσταση.
Μια δεύτερη μελέτη περιελάμβανε 1.096 νεκρολογίες από 42 μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που δημοσιεύθηκαν στις ιστοσελίδες των εφημερίδων μεταξύ Αυγούστου 2010 και Αυγούστου 2011. Σε αυτή τη μελέτη, οι άνθρωποι για τους οποίους αναφέρθηκε μια θρησκευτική σύνδεση έζησαν κατά μέσο όρο 5,64 χρόνια περισσότερο. Η διαφορά μειώθηκε σε 3,82 έτη μετά την εξέταση του φύλου και της οικογενειακής κατάστασης.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που εθελοντικά συμμετέχουν σε κοινωνικές ομάδες τείνουν να ζουν περισσότερο από άλλα. Έτσι, οι ερευνητές συνδύασαν στοιχεία από τις δύο μελέτες για να δουν αν οι εθελοντές και οι κοινωνικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι θρησκευτικές ομάδες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό ήταν μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους οι θρησκευόμενοι έζησαν περισσότερο.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε κοινωνικές οργανώσεις αύξησαν λιγότερο από ένα χρόνο τη διάρκεια ζωής και άρα η θρησκευτική συνείδηση προσφέρει επιπλέον πλεονέκτημα.
Η υπόλοιπη αύξηση μπορεί να σχετίζεται με τους κανόνες πολλών θρησκειών που περιορίζουν τις ανθυγιεινές πρακτικές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, καθώς και την ερωτική συνεύρεση με πολλούς εταίρους. Επιπλέον, πολλές θρησκείες προωθούν πρακτικές περιορισμού του άγχους που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, όπως η ευγνωμοσύνη, η προσευχή και ο διαλογισμός.