Οι μελέτες της Philip Morris International για το IQOS, το πιο προηγμένο προϊόν της εταιρείας που δεν παράγει καπνό τσιγάρου, δείχνουν εδώ και επτά χρόνια πως όταν αντικαθιστά το τσιγάρο, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για την υγεία συγκριτικά με τη συνέχιση της χρήσης του τσιγάρου.
Ο λόγος για τον μειωμένο κίνδυνο είναι ότι το αερόλυμα του IQOS περιέχει κατά μέσον όρο 90-95% χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών συστατικών σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Αυτές οι μειωμένες εκπομπές μεταφράζονται σε μειωμένη τοξικότητα στο εργαστήριο αλλά και σε μειωμένη έκθεση στις κλινικές μελέτες.
Τώρα η Philip Morris International (PMI) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας νέας κλινικής μελέτης για το IQOS, που ονομάζεται Exposure Response Study και η οποία μέτρησε οκτώ βιολογικούς δείκτες σε άτομα που αντικατέστησαν το τσιγάρο με το IQOS για έξι μήνες, καθώς και σε άτομα που συνέχισαν το κάπνισμα. Έπειτα από έξι μήνες, οι βιολογικοί δείκτες που σχετίζονται με την υγεία ήταν βελτιωμένοι στα άτομα που αντικατέστησαν το τσιγάρο με το IQOS.
Σχετικά με τη νέα μελέτη, ο Frank Luedicke, ιατρικός διευθυντής της PMI, ανέφερε: “Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πιστεύουμε πως αυτή η κλινική μελέτη για το IQOS, η οποία είναι η πρώτη αυτού του μεγέθους που έγινε ποτέ, αξιολογεί απευθείας τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου ενός προϊόντος που δεν παράγει καπνό τσιγάρου στα άτομα που αντικαθιστούν το τσιγάρο με αυτό. Όλα τα αποτελέσματα που έχουμε δει, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων, δείχνουν σταθερά στην κατεύθυνση της μείωσης του κινδύνου. Θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα με τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας σε διάφορα συνέδρια τους επόμενους μήνες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τις απόψεις τους”.
Στις 8 Ιουνίου 2018, η Philip Morris International υπέβαλε τα αποτελέσματα της Exposure Response Study στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προκειμένου να προστεθούν σ’ αυτά που έχει ήδη καταθέσει για να υποστηριχθεί η αίτησης αδειοδότησης του IQOS ως καπνικό προϊόν μειωμένου κινδύνου. Ο FDA βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων της PMI τόσο για την αδειοδότηση του IQOS ως καπνικό προϊόν μειωμένου κινδύνου όσο και για την εμπορική κυκλοφορία του στην αμερικανική αγορά.
Τι βρήκε η μελέτη
Η Exposure Response Study πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και ήταν μια ελεγχόμενη πολυκεντρική μελέτη έξι μηνών. Παρακολούθησε 984 άτομα που κάπνιζαν και χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα (488 άτομα) συνέχισαν να καπνίζουν ενώ η δεύτερη ομάδα (496 άτομα) αντικατέστησε το τσιγάρο με το IQOS (n=496) για έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν πρόθεση να διακόψουν το κάπνισμα και τους επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα το IQOS καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν καπνό ή νικοτίνη.
Η μελέτη αξιολόγησε οκτώ δείκτες κινδύνου για την υγεία, οι οποίοι επιλέχθηκαν λόγω της σύνδεσής τους με παθήσεις σχετιζόμενες με το κάπνισμα όπως οι καρδιοπάθειες και οι πνευμονοπάθειες, καλύπτοντας πολλαπλά οργανικά συστήματα, μονοπάτια νόσων και βιολογικούς μηχανισμούς όπως η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Και οι οκτώ δείκτες κινδύνου βελτιώθηκαν με το IQOS, συγκριτικά με το συνεχιζόμενο κάπνισμα, ενώ υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε πέντε από τους οκτώ δείκτες. Παρατηρήθηκαν επίσης ευνοϊκές μεταβολές σε δευτερεύοντα κλινικά καταληκτικά σημεία κινδύνου, παρότι υπήρχε ένα ποσοστό των χρηστών του IQOS στη μελέτη που χρησιμοποιούσαν παράλληλα το παραδοσιακό τσιγάρο.
Τα κυριότερα αποτελέσματα της Exposure Response Study έχουν ήδη παρουσιαστεί σε πρόσφατα συνέδρια, μεταξύ των οποίων το 18th International Symposium on Atherosclerosis στο Τορόντο του Καναδά στις 8-12 Ιουνίου, στο 1st Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy στις 8-9 Ιουνίου στην Αθήνα και στο Global Forum on Nicotine που διεξήχθη στις 14-15 Ιουνίου στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα υποβληθούν για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με διαδικασία κρίσης (peer-reviewed).
Να σημειωθεί ότι πάνω από 430 επιστήμονες στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της PMI εργάζονται για την ανάπτυξη και την αξιολόγηση νέων προϊόντων που δεν παράγουν καπνό τσιγάρου, και έχουν μέχρι σήμερα δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα με διαδικασίες κρίσης (peer-reviewed) και κεφάλαια βιβλίων.