H χορτοφαγία μειώνει το σάκχαρο του αίματος, συντελεί σε απώλεια βάρους και βελτιώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.
Ερευνητές της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων στις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 9 τυχαιοποιημένες μελέτες που περιέλαβαν 700 άτομα και κατέγραψαν την αποτελεσματικότητα των λιγότερο ή περισσότερο αυστηρών χορτοφαγικών διατροφικών πλάνων σε άτομα με διαβήτη.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εκείνοι που έκαναν χορτοφαγική διατροφή είχαν χαμηλότερη κακή χοληστερόλη, έχασαν βάρος, μείωσαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και τελικά βελτίωσαν τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, σε σχέση με εκείνους που δεν έκαναν χορτοφαγική διατροφή.
Πάντως η μελέτη δεν βρήκε σημαντική διαφορά στην ινσουλίνη νηστείας, στην καλή χοληστερόλη (HDL), στα τριγλυκερίδια και στην αρτηριακή πίεση.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, κάνει καλό τόσο στον γλυκαιμικό έλεγχο όσο και στην καρδιαγγειακή υγεία διότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, είναι πλούσιες σε φυτοχημικές ουσίες, φυτικές ίνες και περιλαμβάνουν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.
“Η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι ισχυρή και το 60-70% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 πεθαίνει από καρδιακές παθήσεις”, δήλωσε η η Hana Kahleova, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας της Επιτροπής Παθολογίας για την Υπεύθυνη Χρήση των Φαρμάκων. Και πρόσθεσε: “Τα καλά νέα είναι ότι η μελέτη μας τεκμηριώνει πως η χορτοφαγική διατροφή είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και να βελτιώσει ταυτόχρονα τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2”.