Μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα πρόσφατα παράδοξα αποτελέσματα για το αλάτι μπορεί να οφείλονται σε μη ικανοποιητικές μετρήσεις πρόσληψης νατρίου.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση μέσω μιας γραμμικής σχέσης. Αλλά αυτή η γραμμική σχέση μεταφράζεται σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου;
Πρόσφατες μελέτες αμφισβήτησαν τη σχέση αλατιού και καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί πολλαπλές μετρήσεις την επιβεβαιώνει. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο ανακριβής τρόπος εκτίμησης της πρόσληψης νατρίου μπορεί να συμβάλει σε παράδοξα ευρήματα.
“Το νάτριο είναι γνωστό πως είναι δύσκολο να μετρηθεί”, δήλωσε η Nancy Cook, βιοστατιστικός. “Το νάτριο είναι κρυμμένο στις τροφές και συχνά δεν γνωρίζουμε πόσο από αυτό καταναλώνουμε, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο ένα άτομο έχει καταναλώσει από ένα διαιτητικό ερωτηματολόγιο. Οι εκκρίσεις νατρίου είναι το καλύτερο μέτρο, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη συλλογή αυτών. Στην εργασία μας, χρησιμοποιήσαμε πολλαπλά μέτρα για να έχουμε μια ακριβέστερη εικόνα”.
Η πρόσληψη νατρίου μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα τεστ για να καθοριστεί πόσο αλάτι απεκκρίνεται στο δείγμα ούρων ενός ατόμου. Ωστόσο, τα επίπεδα νατρίου στα ούρα μπορεί να κυμαίνονται στη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε μια ακριβής μέτρηση της πρόσληψης νατρίου σε μια δεδομένη ημέρα απαιτεί ένα πλήρες δείγμα 24 ωρών. Επιπλέον, η κατανάλωση νατρίου μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για μια πλήρη εικόνα της πρόσληψης νατρίου είναι να λαμβάνονται δείγματα σε πολλαπλές ημέρες.
Ενώ οι προηγούμενες μελέτες χρησιμοποίησαν έναν αριθμητικό τύπο που ονομάζεται Kawasaki, η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε την πρόσληψη νατρίου με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων που βασίζονται σε αυτή τη μέθοδο καθώς και άλλων. Αξιολόγησε τα αποτελέσματα για συμμετέχοντες σε μελέτες πρόληψης της υπέρτασης, οι οποίες περιελάμβαναν σχεδόν 3.000 άτομα με προ-υπέρταση.
Η μελέτη έδειξε μια άμεση γραμμική σχέση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης νατρίου και αυξημένου κινδύνου θανάτου. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο τύπος Kawasaki πρότεινε μια καμπύλη σχήματος J, η οποία σημαίνει πως τόσο τα χαμηλά όσο και τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης νατρίου συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα.
“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι μια ανακριβής μέτρηση της πρόσληψης νατρίου θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στα ευρήματα που παρατηρήθηκαν σε κάποιες μελέτες σχετικά με το σχήμα J. Οι επιδημιολογικές μελέτες δεν θα πρέπει να συνδέουν τα αποτελέσματα της υγείας με αναξιόπιστες εκτιμήσεις πρόσληψης νατρίου”, ανέφεραν οι συγγραφείς.