Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με χαμηλότερους κινδύνους για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά ο μηχανισμός που αποτελεί τη βάση αυτών των προστατευτικών αποτελεσμάτων είναι ασαφής.
Μια νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι η καφεΐνη προωθεί τη μετακίνηση μιας ρυθμιστικής πρωτεΐνης στα μιτοχόνδρια, ενισχύοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και προστατεύοντας τα καρδιαγγειακά κύτταρα από βλάβες.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Biology, από τον Judith Haendeler και τον Joachim Altschmied της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Heinrich-Heine και του Ινστιτούτο Ερευνών IUF-Leibniz για την Περιβαλλοντική Ιατρική στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και συναδέλφους τους.
Το προστατευτικό αποτέλεσμα επετεύχθη σε ποντίκια με συγκέντρωση καφεΐνης ισοδύναμη με την κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ.
Οι συγγραφείς είχαν δείξει προηγουμένως ότι σε φυσιολογικά σχετικές συγκεντρώσεις (δηλαδή 4-5 φλιτζάνια καφέ), η καφεΐνη βελτίωσε τη λειτουργική ικανότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων που επιστρώνουν το εσωτερικό των αρτηριών και ότι η επίδραση αυτή περιλαμβάνει τα μιτοχόνδρια.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p27, γνωστή κυρίως ως αναστολέας του κυτταρικού κύκλου, είναι παρούσα στα μιτοχόνδρια βασικών κυττάρων της καρδιάς. Σε αυτά τα κύτταρα, η μιτοχονδριακή p27 προήγαγε τη μετανάστευση των ενδοθηλιακών κυττάρων, προστάτεψε τα καρδιακά μυικά κύτταρα από τον κυτταρικό θάνατο και βοήθησε την αποκατάσταση του καρδιακού μυός μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η καφεΐνη ήταν προστατευτική έναντι της καρδιακής βλάβης σε προ-διαβητικούς, παχύσαρκους ποντικούς και σε ηλικιωμένους ποντικούς σε μια συγκέντρωση που στους ανθρώπους ισοδυναμούσε με την κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ.
“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν έναν νέο τρόπο δράσης για την καφεΐνη”, δήλωσε ο Haendeler, “που προάγει την προστασία και την επιδιόρθωση του καρδιακού μυός μέσω της μιτοχονδριακής p27. Αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε καλύτερες στρατηγικές για την προστασία του καρδιακού μυός από βλάβες, μέσω της κατανάλωση καφέ με καφεΐνη ως ένας πρόσθετος διαιτητικός παράγοντας στον ηλικιωμένο πληθυσμό”.