Τα κακοήθη νεοπλάσματα αναδείχτηκαν ως βασική προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με στόχο τη δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιας δομημένης πολυκριτηριακής διαδικασίας λήψης αποφάσεων για την κατανομή των πόρων Υγείας.
Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, η μελέτη, επιχείρησε, μέσω της σύγκλισης των απόψεων μιας διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, να αποτυπώσει τα κυριότερα κριτήρια αλλά και τη σχετική σημασία τους, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την κατανομή των πόρων μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών νοσημάτων στο σύστημα υγείας.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.) και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.).
Αναλύοντας τη μεθοδολογία, ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ., επισήμανε τα βασικά κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την ανάδειξη των αναγκών.
1. Το φορτίο της νόσου, το οποίο αποτελεί και τη σημαντικότερη παράμετρο (24,5% του συνολικού βάρους της απόφασης)
2. Η δυνατότητα βελτίωσης της υγείας των πασχόντων από την παροχή επιπλέον πόρων στη νοσολογική κατηγορία υπό εξέταση (19%)
3. Το άμεσο κόστος της νόσου και η εκτιμώμενη αύξησή του εντός της επόμενης πενταετίας (16%)
4. Το έμμεσο κόστος της νόσου (13,2%)
5. Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας των πασχόντων (10,9%)
6. Η πιθανότητα ύπαρξης καταστροφικών δαπανών υγείας στα νοικοκυριά με πάσχοντες από τη νόσο (9,1%)
7. Η “αξία της προαίρεσης”, δηλαδή η τοποθέτηση πόρων για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτών που θα αναπτύξουν τη νόσο, δεδομένης της σοβαρότητας του νοσήματος και της κοινωνικής απαίτησης για χορήγηση θεραπείας (7,3%).”
Όπως τόνισαν οι συμμετέχοντες στην παρουσίαση της έρευνας, σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ανεπαρκής κατανομή των πόρων, η οποία σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απουσία μητρώων ασθενών ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα.
Αυτή τη στιγμή, οι εκτιμήσεις για τους ασθενείς και τη νοσηρότητα στη χώρα μας γίνονται κατά κύριο λόγο με αναγωγή σε δεδομένα άλλων χωρών. “Στόχος μας είναι πλέον να θεραπεύσουμε τη μεγάλη απώλεια των τόσων ετών χωρίς μητρώο ασθενών”, τόνισε ο κ. Αθανασάκης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα κακοήθη νεοπλάσματα εκτιμήθηκαν ως η σημαντικότερη προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων υγείας (με βαθμό 9,53/10), ακολουθούμενα από τις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος (8,36/10), τους τραυματισμούς (7,77/10), τις παθήσεις του νευρικού συστήματος (7,71/10), τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (7,37/10) και τις ψυχικές διαταραχές (7,35/10).
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρήχθησαν εκτιμήσεις για το σύνολο των μειζόνων κατηγοριών παθήσεων, όπως αυτές καταγράφονται στις διεθνείς ταξινομήσεις των νόσων και των καταστάσεων υγείας.
Την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, επισήμανε ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος – Ογκολόγος και Πρόεδρος της Ε.Ο.Π.Ε. Κατά τον ίδιο, αυτή θα ήταν η πλέον ολοκληρωμένη προσέγγιση όχι μόνον της επίλυσης των προβλημάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε όλα τα επίπεδα, ιατρικά και κοινωνικά, αλλά και σαν μοχλός ανάπτυξης του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας και ένεση αισιοδοξίας της κοινωνίας μας, αντικατοπτρίζοντας την ολιστική διασύνδεση των επιμέρους θεμάτων που αναδεικνύει η πρωτοπόρα μελέτη της ΕΣΔΥ.
Στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου αναφέρθηκε με τη σειρά της η κ. Καίτη Αποστολίδου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου. “Είναι απαραίτητο για να δώσει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υγείας για τον καρκίνο, να σχεδιάσουν λεπτομερώς την πολιτική τους για τον καρκίνο σε όλα τα επίπεδα, από την πρόληψη μέχρι τη φροντίδα για την επιβίωση από τη νόσο”.
Κλείνοντας ο Ιωάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ δήλωσε: “Με βάση το υπόδειγμα όλοι οι πόροι συγκεντρώνονται σε ένα σφαιρικό προϋπολογισμό για τα νεοπλάσματα. Βεβαίως, η κατανομή περαιτέρω πόρων για τη διαχείριση του καρκίνου κρίνεται δόκιμη – παρά ταύτα από μόνη της δεν επαρκεί προκειμένου να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι της αποδοτικότητας και της ισότητας στην υγεία. Η διαθεσιμότητα πόρων απαιτείται να συνοδεύεται από μια ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών υγείας, η οποία θα εκκινεί από την διαχείριση συμπεριφορών και καταναλώσεων, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, θα διασφαλίζει την πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές και θα προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση των ασθενών στο χρονικό συνεχές της νόσου”.
Επίσης, αναφορικά με τη διαχείριση συμπεριφορών και καταναλώσεων ο κ. Κυριόπουλος επεσήμανε τη συμβολή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των γιατρών πρώτης επαφής και πρότεινε την εξέταση της περίπτωσης εισαγωγής ειδικής φορολογίας σε παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρκινογένεση (κάπνισμα, διατροφή πλούσια σε λίπη και σακχαρούχα ποτά κλπ).