Ημερίδα με θέμα «Παρουσίαση του Τομεοποιημένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας.
Κατά την εισήγηση του ο υπ. Υγείας, ανέφερε ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, κατάφερε να κρατήσει όρθιες τις δημόσιες δομές κάνοντας στοχευμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διασφάλισε τη χρηματοδότηση των ΑΜΚΕ και προχώρησε στον έλεγχο τους από ορκωτούς λογιστές, ενώ νομοθέτησε τη διοικητική μεταρρύθμιση και την τομεοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τόνισε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα λειτούργησαν 3 νέες ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκομεία (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά και Κόρινθο) ενώ εντός του 2018 θα λειτουργήσουν άλλες 8 τέτοιες κλινικές ενηλίκων και επιπλέον 4 παιδοψυχιατρικές (Τρίπολη, Καραμανδάνειο Πάτρας, Ιωάννινα, Ασκληπιείο Βούλας).
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, σημείωσε ότι η έκθεση που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, αποτελεί ένα εισαγωγικό κείμενο που αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση στην ψυχική υγεία, το οποίο θα εμπλουτιστεί από τις προτάσεις και τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων και των εργαζομένων για να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αναπτυχθεί σε ορίζοντα τετραετίας με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Θωμάς Υφαντής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που επιτέλεσε η ειδική ομάδα εργασίας του υπ. Υγείας, είπε ότι έδωσε βάρος στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης ψυχιατρικών υπηρεσιών, έκλεισε τις εκκρεμότητες με το προηγούμενο σύμφωνο Andor- Λυκουρέντζου, εκπόνησε ένα συνεκτικό σχέδιο προώθησης της από-ασυλοποίησης σε συνεργασία με το υπ. Εργασίας και επεξεργάστηκε τη σύνταξη του νόμου 4461/2017.
ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΙ Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα σημειώνει πρωτοφανή παλινδρόμηση στην Ψυχική Υγεία, καταγγέλλει το συλλογικό κείμενο που προέκυψε μέσα από ένα ευρωπαϊκό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία. Το κείμενο υπογράφουν ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ευρώπη και εκπρόσωποι από υπηρεσίες ψυχικής υγείας από 32 χώρες.
Το κείμενο αναφέρει ότι μετά από 30 χρόνια υποτιθέμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα προς ένα κοινοτικά βασισμένο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό σύστημα ψυχικής υγείας είναι εξ ολοκλήρου νοσοκομειοκεντρική, με κατασταλτικά χαρακτηριστικά, χωρίς σχεδόν καθόλου κοινοτικές υπηρεσίες και με τις ακούσιες εισαγωγές στις ψυχιατρικές μονάδες να φτάνουν το 65% του συνόλου των εισαγωγών, πάντα εκτελεσμένες από την αστυνομία με τη χρήση χειροπεδών. Σε αυτή την κατάσταση, η μόνη απάντηση που διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, και που βρίσκεται σε διεργασίες εφαρμογής της, είναι η εισαγωγή, και στην Ελλάδα, της «Υποχρεωτικής θεραπείας στην κοινότητα».