Η κατανάλωση μιας διατροφής μεσογειακού τύπου μπορεί να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας σε άτομα με οστεοπόρωση, σύμφωνα με έρευνα του University of East Anglia που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.
Η προσκόλληση σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρύδια, ακατέργαστα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια σε ένα σημείο του ισχίου μέσα σε μόλις 12 μήνες και έτσι να προστατεύσει από κάταγμα του μηριαίου οστού.
Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή κλινική μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο μιας μεσογειακής διατροφής στην υγεία των οστών σε ηλικιωμένους. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 65 και 79 ετών συμμετείχαν στη μελέτη και τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου.
Η πυκνότητα των οστών μετρήθηκε στην αρχή και μετά από 12 μήνες. Η μεσογειακή δίαιτα δεν είχε εμφανή επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογική οστική πυκνότητα, αλλά είχε επίδραση σε εκείνους που είχαν οστεοπόρωση.
Οι άνθρωποι στην ομάδα ελέγχου συνέχισαν να βλέπουν τη συνηθισμένη ηλικιακή μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά εκείνοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή εμφάνισαν αύξηση της οστικής πυκνότητας στον αυχένα του μηριαίου οστού. Το μηριαίο οστό αποτελεί το σκελετικό υπόβαθρο του μηρού και είναι το μακρύτερο οστό του ανθρώπου. Το ανώτερο τμήμα του έχει μια κεφαλή, ένα αυχένα και δύο μεγάλα ογκώματα. Ο αυχένας είναι η περιοχή που συνδέει τον άξονα του μηριαίου οστού με τη στρογγυλεμένη κεφαλή του, που ταιριάζει στην άρθρωση του ισχίου.
Η Βρετανή εκπρόσωπος της μελέτης, καθηγήτρια Susan Fairweather-Tait, από τη Νοσηλευτική Σχολή του University of East Anglia, δήλωσε: “Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο για την οστεοπόρωση, καθώς η απώλεια πυκνότητα στον αυχένα του μηριαίου οστού είναι συχνά η αιτία κατάγματος του ισχίου που είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση. Το οστό χρειάζεται πολύ χρόνο για να σχηματιστεί, οπότε η δωδεκάμηνη μελέτη, αν και μία από τις μεγαλύτερες έως σήμερα, ήταν σχετικά σύντομης διάρκειας για να δείξει το αποτέλεσμα. Πάντως, μπορέσαμε να δούμε μια έντονη διαφορά μεταξύ των ομάδων”.
Η μελέτη ήταν χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολοκληρώθηκε με 1.142 συμμετέχοντες που προσλήφθηκαν σε πέντε κέντρα στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Γαλλία. Εκείνοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή αύξησαν την πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ακατέργαστων σιτηρών, ελαιολάδου και ψαριών, κατανάλωναν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος και είχαν μέτρια πρόσληψη αλκοόλ.
Οι άνθρωποι στην ομάδα παρέμβασης έλαβαν τρόφιμα όπως είναι το ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως για να τηρήσουν τη μεσογειακή διατροφή και τους δόθηκε επίσης ένα μικρό συμπλήρωμα βιταμίνης D για να εξισορροπήσει τις επιδράσεις των διαφορετικών επιπέδων ηλιακού φωτός ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.
Στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής, ελήφθησαν δείγματα αίματος για να ελεγχθούν οι κυκλοφορούντες βιοδείκτες. Η πυκνότητα των οστών μετρήθηκε και στις δύο ομάδες στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στον αυχένα του μηριαίου οστού. Από τους συμμετέχοντες, το 10% βρέθηκε να έχει οστεοπόρωση στην αρχή της μελέτης.
Οι ερευνητές θα ήθελαν τώρα να δουν μια παρόμοια ή ιδανικά μακρύτερη δοκιμή σε ασθενείς με οστεοπόρωση, για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα σε μια μεγαλύτερη ομάδα και να δουν εάν ο αντίκτυπος μπορεί να παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές του σώματος.
Η μεσογειακή διατροφή έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει άλλα οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και καρκίνων”, δήλωσε η Fairweather-Tait. “Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στην υιοθέτηση μιας τέτοιας δίαιτας, είτε έχετε οστεοπόρωση είτε όχι”.