Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πορτοκάλια είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν εκφυλισμό ωχράς κηλίδας.
Οι ερευνητές από το Westmead Institute for Medical Research κατέγραψαν τι έτρωγαν περίπου 2.000 Αυστραλοί ενήλικες άνω των 50 ετών και τους παρακολούθησαν για μια περίοδο 15 ετών.
Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα πορτοκαλιών κάθε μέρα είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας 15 χρόνια αργότερα.
Ο επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής Bamini Gopinath από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή στα πορτοκάλια φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της νόσου των ματιών.
“Στην ουσία διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον ένα πορτοκάλι καθημερινά έχουν μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν τρώνε ποτέ πορτοκάλια”, ανέφερε. “Ακόμη και η κατανάλωση πορτοκαλιού μία φορά την εβδομάδα προσφέρει οφέλη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα πορτοκάλια βοηθούν στην προστασία από την ασθένεια”.
Ο Gopinath είπε ότι μέχρι τώρα οι περισσότερες έρευνες επικεντρώθηκαν στις επιδράσεις των κοινών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες C, E και A, σε σχέση με τα μάτια.
Και πρόσθεσε: “Η έρευνά μας είναι διαφορετική διότι εστιάσαμε στη σχέση μεταξύ φλαβονοειδών και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Τα φλαβονοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που απαντώνται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έχοντας σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξετάσαμε κοινά τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή όπως τσάι, μήλα, κόκκινο κρασί και πορτοκάλια. Tα δεδομένα δεν έδειξαν σχέση μεταξύ άλλων πηγών τροφίμων που προστατεύουν τα μάτια από την ασθένεια”.
Ένας στους επτά Αυστραλούς άνω των 50 ετών έχει σημάδια εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ηλικία είναι ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου και η νόσος είναι πιθανότερο να εμφανιστεί μετά τα 50. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία.
Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία από τη Blue Mountains Eye Study που ξεκίνησε το 1992 και είναι μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες στον κόσμο, ερευνώντας τους παράγοντες διατροφής και τον τρόπο ζωής σε σχέση με τα αποτελέσματα της υγείας σε μια σειρά χρόνιων ασθενειών.
“Η έρευνά μας στοχεύει στο να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν τα οφθαλμικά νοσήματα και ποιες γενετικές και περιβαλλοντικές συνθήκες απειλούν την όραση”, είπε ο Gopinath.
Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή και λιπαρά ψάρια επίσης προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ενώ το κάπνισμα επιταχύνει τη νόσο.