Η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου από το σώμα, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά σε ζωτικά όργανα και αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.
Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα για την υγεία 877 γυναικών στην υποσαχάρια Αφρική, τις οποίε παρακολούθησε για εννιά χρόνια, κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα φερριτίνης, μιας εξέτασης αίματος που υποδηλώνει τα αποθέματα σιδήρου στο σώμα, ήταν υψηλότερα στους πότες από τους μη πότες.
Να σημειωθεί ότι η φερριτίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη αποθήκευσης σιδήρου στον οργανισμό. Τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έμμεση μέτρηση των επιπέδων του σιδήρου στο σώμα. Η φερριτίνη έχει το σχήμα μιας κοίλης σφαίρας που επιτρέπει την είσοδο κάποιας ποσότητας σιδήρου για αποθήκευση.
Τα χαμηλά επίπεδα της φερριτίνης σημαίνουν συνήθως ανεπάρκεια σιδήρου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή επίπεδα αιμοσφαιρίνης, ένα συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία. Κι ενώ ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται ότι προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές, ηπατικές νόσους και διαβήτη. Ο υπερβολικός σίδηρος έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές ασθένειες διότι προκαλεί αυξημένο οξειδωτικό στρες.
Η υπερφόρτωση σιδήρου στο σώμα μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση αλκοόλ η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή, σύμφωνα με την παρούσα μελέτη.
Αλκοόλ και φερριτίνη
Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν 105 θάνατοι από τους οποίους 40 σχετίζονταν με καρδιαγγειακά νοσήματα. Η φόρτωση σιδήρου στις γυναίκες της Αφρικής προέβλεψε την καρδιαγγειακή θνησιμότητα και η πρόσληψη αλκοόλ φάνηκε να “εμπλέκεται μηχανιστικά”, έγραψαν οι ερευντές.
Ο Δρ Rudolph Schutte, του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: “Η φόρτωση σιδήρου ασκεί πίεση κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα μέσω της οξείδωσης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και στο DNA”.
Η σχέση μεταξύ σιδήρου και θνησιμότητας μελετάται -και έχει αμφισβητηθεί- για περίπου 30 χρόνια. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σημασία της αλληλεπίδρασης μεταξύ φόρτωσης σιδήρου και πρόσληψης αλκοόλ. “Αυτά τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο για άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ”, είπε ο Schutte.
Πηγή: Iron loading, alcohol and mortality: A prospective study.