Ένα φάρμακο με βάση την καψαϊκίνη, το συστατικό που δίνει στις καυτερές πιπεριές τη χαρακτηριστική τους γεύση, θα μπορούσε να συμβάλλει στο αδυνάτισμα και να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία. Αυτό φάνηκε σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια το οποία ακολουθούσαν μια διατροφή με πολλά λιπαρά.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του University of Wyoming School of Pharmacy. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 26ο Ετήσιο Συνέδριο της Εταιρείας για τη Μελέτη της Πεπτικής Συμπεριφοράς, το φάρμακο σχεδιάστηκε για να απελευθερώνει την καψαϊκίνη σταδιακά χωρίς να προκαλεί φλεγμονή ή άλλες παρενέργειες.
“Παρατηρήσαμε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και τα συμπτώματα της λιπαρής ηπατικής νόσου”, ανέφερε ο Baskaran Thyagarajan, επικεφαλής ερευνητής, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το φάρμακο (ονομάζεται Metabocin) ανέτρεψε πολλές βλαβερές συνέπειες της δίαιτας υψηλών λιπαρών.
Το σκεύασμα να μπορεί να ληφθεί από του στόματος και επιδρά στους υποδοχείς των λιποκυττάρων που ονομάζονται TRPV1 (transient receptor potential vanilloid subfamily 1). Η διέγερση αυτών των υποδοχέων κάνει τα λιποκύτταρα να καίνε θερμίδες αντί να την αποθηκεύουν, κάτι που θεωρητικά προκαλεί απώλεια βάρους.
Ένα σημαντικό ερώτημα για τους ερευνητές είναι το κατά πόσον το φάρμακο παραμένει αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μακροπρόθεσμα και αν οι τυχόν παρενέργειες αντισταθμίζουν τα οφέλη του. Τα ποντίκια σε αυτό το πείραμα παρέμειναν στο φάρμακο για οκτώ μήνες, διατηρώντας την απώλεια βάρους χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες.
“Απεδείχθη ασφαλές και καλά ανεκτό στα ποντίκια. Αυτό μας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα”, είπε ο Thyagarajan. Και τόνισε ότι δεν θα πρέπει κανείς να σπεύσει να καταναλώσει πικάντικα φαγητά ή κόκκινες καυτερές πιπεριές για να αδυνατίσει. Η καψαϊκίνη που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν είναι καλά απορροφήσιμη από το σώμα κι έτσι δεν έχει αδυνατιστικές ιδιότητες. Οι ερευνητές την τροποποίησαν ώστε να μπορεί να απορροφηθεί από τα ποντίκια και να απελευθερώνεται σταδιακά στο σώμα τους.
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αδυνατίζει μειώνοντας την φλεγμονή. Δύο μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε καυτερά φαγητά ζουν περισσότερο, πιθανώς επειδή εκδηλώνουν λιγότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Δύο άλλες μελέτες βρήκαν ότι η καψαϊκίνη προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Από την άλλη μεριά, η ουσία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Τέλος μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια βρήκε ότι η καψαϊκίνη συμβάλει σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα.