Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τους βασικούς κανόνες για πρόληψη της θερμοπληξίας σε περιόδους καύσωνα.
Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Επίσης, η θερμοπληξία εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή να επακολουθήσει κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Οι πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα με μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας
- Πρόσληψη άφθονων υγρών
- Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών
- Ολιγοθερμιδική δίαιτα
- Συχνά λουτρά
Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καύσωνα είναι:
- Βρέφη και παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών
- Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
- Παχύσαρκοι
- Άτομα που εργάζονται ή γυμνάζονται σκληρά
- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.
Αναλυτικέ συμβουλές προστασίας από την θερμοπληξία
Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ένα σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας του (π.χ. μέσω του ιδρώτα) αλλά κάτω από ορισμένες όμως ακραίες συνθήκες, το σύστημα αυτό υπερφορτώνεται και δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί (να προκληθεί δηλαδή πυρετός) με κίνδυνο να υποστούν βλάβη ο εγκέφαλος και άλλα όργανα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ηλίασης, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η υγρασία του περιβάλλοντος είναι αυξημένη διότι τότε ο ιδρώτας εξατμίζεται αργά, με συνέπεια το ανθρώπινο σώμα να μην απελευθερώνει τη θερμότητα γρήγορα. Ένας άλλος παράγοντας που περιορίζει την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος είναι η αφυδάτωση, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το ηλιακό έγκαυμα.
Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες προκειμένου να προστατευτείτε από τις υπερβολικές θερμοκρασίες:
Πίνετε πολλά υγρά. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών, ανεξαρτήτως του επιπέδου δραστηριότητάς σας. Αν ακολουθείτε οδηγίες από γιατρό που αφορούν στον περιορισμό της λήψης υγρών ή διουρητικών φαρμάκων, καθορίστε μαζί του την ποσότητα υγρών που πρέπει να πίνετε. Κατά τη διάρκεια των ημερών του καύσωνα, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα 65 ετών και άνω, τα οποία δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος. Μην παραμελείτε τη λήψη υγρών κατά τη διάρκεια της άθλησης. Ωστόσο, αποφύγετε τα πολύ παγωμένα αναψυκτικά, επειδή μπορεί να σας προκαλέσουν στομαχόπονο, καθώς και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Τα τελευταία αντί να βελτιώσουν την κατάσταση οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες υγρών.
Αντικαταστήστε τις απώλειες άλατος και ηλεκτρολυτών. Η εφίδρωση αφαιρεί από το σώμα αλάτι και ηλεκτρολύτες. Ο ευκολότερος τρόπος να αντικαταστήσετε τις απώλειες είναι μέσω τροφής. Πίνετε άφθονους χυμούς φρούτων ή αναψυκτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Εάν ακολουθείτε δίαιτα φτωχή σε αλάτι, ρωτήστε το γιατρό σας προτού αλλάξετε οποιαδήποτε διατροφική σας συνήθεια.
Φοράτε κατάλληλα ρούχα και χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Διαλέξτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Κάτω από το ζεστό ήλιο καλό είναι να φοράτε καπέλο με γείσο. Το ηλιακό έγκαυμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Διαλέξτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 ή μεγαλύτερο και επαλείψτε τις ακάλυπτες επιφάνειες του σώματός σας τουλάχιστον 30 λεπτά προτού εκτεθείτε στον ήλιο. Μια μελέτη βρήκε ότι το καλύτερο αντηλιακό για την προστασία σας είναι αυτό που έχει SPF (Screen Protection Factor) 100.
Καθορίστε το ρυθμό των καθημερινών δραστηριοτήτων σας. Εάν δεν είστε συνηθισμένοι να εργάζεστε ή να ασκείστε σε θερμό περιβάλλον, ανακαλύψτε σταδιακά το ρυθμό εργασίας στον οποίο μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Εάν νιώθετε δυσφορία στο στήθος ή αναπνέετε με δυσκολία, σταματήστε αμέσως τις δραστηριότητες, καθίστε σε ένα δροσερό χώρο ή τουλάχιστον στη σκιά και ξεκουραστείτε. Συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι τυχόν πονοκέφαλος, αδυναμία και τάση λιποθυμίας.
Παραμείνετε σε εσωτερικούς δροσερούς χώρους. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να προστατευτείτε από τον καύσωνα είναι να μείνετε σε χώρο με κλιματισμό. Ο ανεμιστήρας μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει αλλά αν η θερμοκρασία υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι ανεμιστήρες κρίνονται ανεπαρκείς. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να δροσιστείτε είναι ένα δροσερό μπάνιο.
Αποφύγετε τα ζεστά και βαριά γεύματα. Τα γεύματα αυξάνουν τη θερμότητα του σώματος και όσο πιο βαριά και ζεστά είναι τόσο το χειρότερο. Επίσης, χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο το φούρνο στο σπίτι για να έχετε δροσερότερο περιβάλλον.