Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών βρήκε κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράδοξο: οι κοντοί άνδρες είναι δύο φορές πιο άπιστοι από τους ψηλούς και “ρέπουν” προς τις παράλληλες σχέσεις.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ανδρών από όλη τη χώρα και εξέτασε το ύψος τους και την πολυγαμικότητά τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες με χαμηλό ανάστημα έχουν πολυγαμικές τάσεις. Αυτό όμως έρχεται μάλλον σε αντίθεση με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό και διαπιστώνουν ότι οι ψηλοί άνδρες είναι δύο φορές πιο πιθανό να απατήσουν τη γυναίκα τους. Επίσης είναι τεκμηριωμένο ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα αν χωρίσουν σε σχέση με τους κοντούς – αν και αυτό δεν υποδηλώνει απιστία.
Στην ελληνική μελέτη, ως βραχύ ύψος θεωρήθηκε το 1.60-1.70 μ. και ως μεγάλο ύψος το 1.80 μ. και πάνω.
Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν:
- Οι κοντοί άνδρες είναι πολύ περισσότερο πολυγαμικοί, παρουσιάζοντας σχεδόν διπλάσια ποσοστά απιστίας από τους ψηλούς.
- Οκτώ στους 10 κοντούς άνδρες είχαν παράλληλες σχέσεις και μόνο 1 στους 10 ψηλούς ήταν πολυγαμικός.
«Η απιστία, το σεξ και η εξουσία είναι το καυτό τρίγωνο της αμαρτίας, όπου οι άνθρωποι μυστηριωδώς αναρωτιούνται για τα αυτονόητα της ζωής και των παθών της και ιδίως της γνωστής συνήθειάς τους να είναι φανατικοί της πίστης σε θεσμούς, όπου συνήθως εξασκούνται ως άπιστοι. Ο αστικός μύθος υποστηρίζει πως σε αυτό το «τρίγωνο των Βερμούδων» (απιστία-σεξ-εξουσία), κατοικούν μονίμως οι λιγότερο προικισμένοι άνδρες σε ύψος (πιο κοντοί), φέρνοντας παραδείγματα διάσημων ανδρών, οι οποίοι φημίζονται για την εκλεκτική συγγένειά τους με αυτά τα πάθη των ανθρώπων», σχολιάζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
«Πολλοί εμφανίσιμοι και ψηλοί άνδρες δε νιώθουν την ανάγκη να φλερτάρουν μια γυναίκα, έχοντας την αυτοπεποίθηση του «ωραίου και μοιραίου», κάτι που δημιουργεί απέχθεια στις γυναίκες, που θέλουν, επίσης, να μοιράζονται τα βλέμματα θαυμασμού. Είναι κλασική η εικόνα μιας πολύ ψηλής και ωραίας γυναίκας κι ενός κοντού άνδρα όπου τα φώτα λατρείας πέφτουν στη γυναίκα και όχι στον άνδρα», συμπληρώνει ο Χρήστος Φλιάτουρας, χειρουργός ουρολόγος ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
«Οι κοντοί άνδρες θα αντιστρέψουν το ανατομικό τους μειονέκτημα με κοινωνική επιβράβευση, πλούτο και πολιτική ισχύ κατά κανόνα, γιατί υπήρξαν και πολιτικοί μεγαθήρια που ήταν και πολύ ψηλοί. Στο νόμο της επιθυμίας και της επιβίωσης, πάντως, ισχύει πως, ό,τι σου δίνει η φύση σαν μειονέκτημα, το διεκδικείς από την κοινωνία σαν πλεονέκτημα – ο νόμος της τριγωνικής επιθυμίας (θέλω αυτό που έχουν οι άλλοι και όχι αυτό που, ήδη, έχω). Στην σύγκριση κοντού-ψηλού είναι σίγουρο πως ένας πιο κοντός άνδρας θα διεκδικήσει περισσότερες γυναίκες απ’όσες του αναλογούν, για να αποδεικνύει στον καθρέφτη του πως είναι πιο γοητευτικός από έναν ανατομικά ψηλότερο άρρενα», εξηγεί ο κ. Κωνσταντινίδης.
«Από την εποχή του Δον Κιχώτη, η Δουλτσινέα του άλλου είναι πάντα πιο όμορφη από τη δική μας. Έτσι και στη μάχη της σεξουαλικής ζήλιας των αρσενικών, οι βραχύτεροι θα ζηλεύουν αυτό που δεν έχουν και θα το αντικαθιστούν με κάτι που μπορούν να έχουν, κλέβοντας τις «Ωραίες Ελένες» από τα κάστρα των εφησυχασμένων ψηλών. Στη φύση, όταν ένα ζώο ψάχνει τροφή και αναπαραγωγή, αυξάνει τους ηδονικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο. Έτσι εξηγείται και η θυσία, που πολλές φορές προηγείται της τροφής και της σεξουαλικής πράξης στο ζωικό σύμπαν», συμπληρώνει ο γυναικολόγος Γιάννης Μουζάλας.
Η μελέτη ωστόσο βασίστηκε σε αυτοαναφορές, δηλαδή σ’ αυτά που απάντησαν οι άνδρες σε ένα ερωτηματολόγιο. Είναι γνωστό ότι αυτού του τύπου οι έρευνες δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες. Συνεπώς είτε πράγματι οι κοντοί άνδρες στην Ελλάδα είναι πιο άπιστοι από τους ψηλούς είτε είναι πιο ψεύτες.