H Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί και φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, πρόγραμμα κουνουποκτονιών, με ψεκασμούς από εδάφους και αέρος, οι οποίοι διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο με εγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία προτείνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιαστικές εστίες ανάπτυξης (ρέματα, εκβολές αγωγών όμβριων, άλση, φυσικά συστήματα και υγρότοποι) όλων των Δήμων.
Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 8 κύκλοι-εφαρμογές στις επιλεχθείσες περιοχές, ενώ στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων έχουν διενεργηθεί 9 κύκλοι.
Ενδεικτικά, στη σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει πως στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οκτώ επίγειοι ψεκασμοί.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται έκτακτες δράσεις και στο ευρύτερο αστικό κομμάτι του Δήμου Μεγάρων, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του ιού. Οι έκτακτες δράσεις στον Δήμο Μεγάρων (όπως επέκταση του δικτύου τοποθέτησης παγίδων για τη συλλογή ακμαίων κουνουπιών και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παρασιτολογίας και Τροπικών νοσημάτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η πραγματοποίηση στοχευμένων υπολειμματικών ψεκασμών σε ευαίσθητα σημεία κ.ά.) έχουν σκοπό τόσο την καταπολέμηση των προνυμφών αλλά και των ακμαίων κουνουπιών.
Σε εξέλιξη είναι ο όγδοος κύκλος ψεκασμών σε ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειας Αθήνας (την Τρίτη 14/8 στον Δήμο Πεντέλης, τη Δευτέρα 13/8 στους Δήμους Χαλανδρίου, Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη 16/8στους Δήμους Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Κηφισιάς κ.ά.).
Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα συνεχίζει σε δεκαπενθήμερους κύκλους το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε προεπιλεγμένα σημεία αρμοδιότητάς της στους δήμους της (ενδεικτικά την Πέμπτη και την Παρασκευή 16 και 17/8 αντίστοιχα).
Παράλληλα, από την Περιφέρεια Αττικής έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί οδηγίες προς τους πολίτες για τα ατομικά μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής που υπάρχουν στις κατοικίες.
Τέλος, έχουν ενημερωθεί οι Δήμοι, ιδιαιτέρως στις περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα από του ιό του Δυτικού Νείλου, ώστε να ξεκινήσουν προνυμφοκτονίες και υπολειμματικοί ψεκασμοί σε επικίνδυνα σημεία εντός αστικού ιστού αρμοδιότητας των Δήμων.
Ιός Δυτικού Νείλου – Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ
Πολλά είναι τα κρούσματα ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου και νοσηλεύτηκαν σε δημόσια νοσοκομεία. Από τη Δυτική Αττική μόνο, στο Θριάσιο Νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί περί τα 10 περιστατικά, εκ των οποίων οι 2 κατέληξαν από την περιοχή των Μεγάρων, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής (Μέγαρα, Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) έχουν τεθεί σε επιτήρηση και επιφυλακή αποτροπής μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου. «Επειδή η αδιαφορία της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής είναι παροιμιώδης, τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου δεν περιορίστηκαν, αλλά ημέρα με την ημέρα αυξάνονται και επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Έτσι, τώρα σε επιτήρηση και επιφυλακή έχουν τεθεί και περιοχές του Πειραιά, όπως Νίκαια, Κορυδαλλός, Δραπετσώνα, Σαλαμίνα κ.ά.» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:
«Δυστυχώς ενημερωθήκαμε από τα δημόσια νοσοκομεία ότι εμφανίστηκαν κρούσματα και σε περιοχές μέσα στην Αθήνα. Μεγάλο πρόβλημα θα έχουμε από εδώ και στο εξής σε επάρκεια αίματος, καθ’ ότι απαγορεύτηκαν οι αιμοληψίες στους κατοίκους των άνω περιοχών που έχουν τεθεί σε επιτήρηση. Μάλιστα, στα Νοσοκομεία Θριάσιο και Νίκαια ουσιαστικά έχουν σταματήσει οι αιμοδοσίες να κάνουν αιμοληψίες. Ενδεχομένως να επεκταθεί σε όλη την Αττική, αφού υπάρχουν κρούσματα παντού. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και όχι οι ψεκασμοί που θα έσωζαν ζωές. Η Περιφέρεια Αττικής δεν φρόντισε να κάνει τους κατάλληλους ψεκασμούς στην περιοχή ευθύνης της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των κατοίκων. Ούτε τώρα ευαισθητοποιείται για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού».