Το γάλα στο πρωινό γεύμα συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου

Το γάλα είναι μια καλή επιλογή για πρωινό για αυτούς που θέλουν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dairy Science. Το γάλα μαζί με δημητριακά βρώμης ελέγχει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σχέση με το νερό μαζί με δημητριακά βρώμης.

Το γάλα περιέχει εκατοντάδες είδη πρωτεϊνών αλλά υπάρχουν δύο βασικά είδη, η καζεΐνη (casein) και η πρωτεΐνη ορού γάλατος (whey). Τόσο η καζεΐνη όσο και οι πρωτεΐνες ορού του γάλατος υπάρχουν στην αγορά ως διατροφικά συμπληρώματα.

Ως καζεΐνη είναι γνωστή μια οικογένεια πρωτεϊνών του γάλακτος περιλαμβάνοντας τις αS1, αS2, β, κ και άλλες. Αυτές οι πρωτεΐνες είναι άφθονες στο γάλα των θηλαστικών αποτελώντας περίπου του 80% των πρωτεϊνών του αγελαδινού γάλατος και το 20-45% των πρωτεϊνών του ανθρώπινου γάλατος. Η καζεΐνη αφομοιώνεται βραδέως από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αμινοξέα που προέρχονται από την καζεΐνη κορυφώνονται στο αίμα ύστερα από 3-4 ώρες. Ο ορός γάλακτος προκύπτει κατά την διαδικασία παραγωγής του τυριού από το γάλα και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στον ορό αφομοιώνονται πιο γρήγορα. Η συγκέντρωση των αμινοξέων τους στο αίμα κορυφώνονται μέσα σε 20-40  λεπτά. Εξαιτίας της διαφοράς απορρόφησης από το σώμα, τα δύο είδη πρωτεΐνης επηρεάζουν διαφορετκά τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης αίματος και τον κορεσμό της πείνας.

Ερευνητές του University of Guelph και του University of Toronto διερεύνησαν την επίδραση που έχει στο “ζάχαρο” του αίματος και την όρεξη η αναλογία των δύο ειδών πρωτεϊνών, της καζεΐνης και του ορού γάλακτος, καθώς και την επίδραση που έχει η ποσότητα πρόσληψή τους, όταν καταναλώνονται το πρωί μαζί με δημητριακά.

Αυτή η διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη αφορούσε 32 υγιείς νεαρούς ενήλικες, μέσης ηλικίας 23,4 ετών και μέσου Δείκτη Μάζας Σώματος 22,2. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν για πρωινό δημητριακά βρώμης με 250 mL γάλα αναλογίας 80:20 ή 40:60 καζεΐνης προς πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε κανονική (3,1%) ή υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης (9,3%) και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με την πρόσληψη δημητριακών μαζί με νερό.

Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γάλατος με βρώμη στο πρωινό οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε σύγκριση με την κατανάλωση νερού με βρώμη.

Επίσης, η μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεϊνών οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών ορού γάλατος και της καζεΐνης απελευθερώνονται στο γαστρεντερικό σύστημα ορμόνες που επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέποντας την απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου και ταυτόχρονα εντείνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Το συμπέρασμα είναι ότι το γάλα ως πρωινό επιβραδύνει την πέψη και διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: Effect of milk protein intake and casein-to-whey ratio in breakfast meals on postprandial glucose, satiety ratings, and subsequent meal intake.

Δείτε επίσης