Ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε χώρες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις από τον ιό παρουσιάζουν έξαρση στη νότια και κεντρική Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία.
Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η έξαρση του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η περίοδος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη ξεκίνησε φέτος αρκετά νωρίς, ενώ συνήθως διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας, λειτούργησαν ευνοϊκά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών, προσθέτει ο ΠΟΥ.
Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (περίοδος αναφοράς έως και τις 16 Αυγούστου 2018) προκύπτει ότι οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν φτάσει τις 401 και έχουν επιφέρει 22 θανάτους.
Οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό είναι:
- Η Σερβία (126 κρούσματα)
- Η Ιταλία (123 κρούσματα)
- Η Ελλάδα (75 κρούσματα)
- Η Ουγγαρία (39 κρούσματα)
- Η Ρουμανία (31 κρούσματα)
Σε όλες τις παραπάνω χώρες έχουν καταγραφεί ξεσπάσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο παρελθόν.
Ωστόσο, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον ευρωπαϊκό χώρο, ο ΠΟΥ εκτιμά πως είναι ιδιαίτερα πιθανή η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και σε άλλες περιοχές και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό ποτέ ξανά στο παρελθόν. Στην περίπτωση αυτή, τα κενά στην ενημέρωση του κοινού καθώς και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τον ιό ενδέχεται να αποτελέσουν πρόκληση για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών (το σούρουπο και το βράδυ), τη χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού με μακριά μανίκια και μπατζάκια, τη χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET, καθώς και την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού από γλάστρες, πισίνες κ.λπ.