Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, οι φράουλες μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση της American Chemical Society (ACS). Αν ισχύουν και στον άνθρωπο, σημαίνει ότι μια χούφτα φράουλες την ημέρα μπορούν να κάνουν καλό σε κάποια άτομα που πάσχουν από ευερέθιστο έντερο.
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου επηρεάζει περίπου 3 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της ασθένειας: η ελκώδης κολίτιδα, όπου η φλεγμονή επικεντρώνεται στο ορθό και στο κόλον και η νόσος του Crohn που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος της γαστρεντερικής οδού. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλούνται χρόνιες και δυσάρεστες ενοχλήσεις, όπως σπασμοί, δυσλειτουργίες του εντέρου, αιμορραγίες και αυξημένη κόπωση. Η χρόνια φλεγμονή του εντέρου συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου μακροπρόθεσμα.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς τα αίτια για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Για την αντιμετώπιση, συνήθως οι γιατροί χορηγούν κορτιζονούχα φάρμακα, προτείνουν μια θεραπεία αντισωμάτων ή χειρουργική επέμβαση. Ενώ η ελκώδης κολίτιδα, όταν προκύψουν συγκεκριμένες ενδείξεις, μπορεί να θεραπευθεί με αφαίρεση του παχέος εντέρου, για τη νόσο του Crohn δεν υπάρχει εδραιωμένη θεραπεία. Η νόσος του Crohn είναι μία χρόνια φλεγμονή, κατά την οποία το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Ιδιαίτερα σημαντική για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου θεωρείται η πρόληψη. Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι η καθιστική ζωή και η κατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν οδηγίες να αποφεύγουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι ασθενείς συχνά βρίσκουν ότι τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα είναι καλύτερα ανεκτά.
Για την ελκώδη κολίτιδα προτείνεται μείωση της ζάχαρης, των γλυκών και του αλκοόλ. Επίσης προτείνεται η κατανάλωση περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γιατί αυτά τα λίπη έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Για τη νόσο του Crohn μερικές φορές είναι καλό οι ασθενείς να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα φασόλια. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν από τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή κοπράνων (όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά) τα δαμάσκηνα και τα ποτά με καφεΐνη. Τα κρύα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διάρροιας. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, ακολουθήστε μια δίαιτα χωρίς λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί αέρια, φούσκωμα, κράμπες και διάρροια.
Οι φράουλες
Ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι οι φράουλες μπορεί να είναι ευεργετικές για τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Η ερευνητική ομάδα υπό τον διατροφολόγο Hang Xiao εξέτασε την επίδραση μιας διατροφής με σκόνη φράουλας σε ποντίκια που έπασχαν από χρόνια φλεγμονή του εντέρου. Όσα ποντίκια έτρωγαν τις φράουλες σε σκόνη παρουσίαζαν λιγότερες διαταραχές και άρχισαν να παίρνουν βάρος, σε αντίθεση με εκείνα που δεν τις έτρωγαν. Οι ερευνητές βρήκαν με τη διατροφή αυτή τα καλά βακτήρια του εντέρου αυξήθηκαν, όπως το Lactobacillus και το Bifidobacterium, ενώ μειώθηκαν τα παθογόνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των Akkermansia και Dorea.
Είναι άγνωστο αν οι φράουλες μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους. Η αντίστοιχη “δοσολογία” για έναν ενήλικα είναι σχεδόν ένα φλιτζάνι φράουλες την ημέρα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ο ασθενής δεν επιτρέπεται να αλλάζει μόνος του το διατροφικό του πρόγραμμα, παρά μόνο σε συνεννόηση με τον γιατρό του ώστε να αποφεύγονται τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες παρενέργειες. Και προσθέτουν ότι τα εκχυλίσματα φράουλες δεν είναι εξίσου καλά με τις φράουλες, διότι δεν περιέχουν όλα τα συστατικά τους όπως είναι οι φυτικές ίνες και πολλές φαινολικές ενώσεις οι οποίες δεν μπορούν να εξαχθούν από τους διαλύτες.
Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να δοκιμάσουν τις φράουλες σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του στομάχου.