Α. Ξανθός: Οδοντιατρική κάλυψη για παιδιά από τον ΕΟΠΥΥ

Η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο φάρμακο είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για τη μετά το μνημόνιο περίοδο, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των οικονομικών επιβαρύνσεων και της ευχερούς πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο ραδιοσταθμό Real FM, ο σχεδιασμός σε πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή. «Είναι μία μικρή αλλά νομίζω σημαντική επιβάρυνση για ανθρώπους που παίρνουν κάθε μήνα φάρμακα», ανέφερε.

Στη συνέχεια, προγραμματίζεται μια ελάφρυνση στη συμμετοχή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με βάση κριτήρια χρονιότητας στη λήψη φαρμάκων, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ψηφιστεί η μηδενική συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα, για τους χρονίως πάσχοντες.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από φέτος, θα καλύπτεται η οδοντιατρική φροντίδα, αγοράζοντας ο ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες από ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους.

«Ο ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα δεν είχε συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες οδοντιάτρους. Φέτος θα βάλουμε περίπου 40 εκατομμύρια, ίσως και παραπάνω και θα μπορέσουμε να καλύψουμε πρόληψη και θεραπεία παιδικού πληθυσμού, οδοντιατρική φροντίδα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία» είπε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας που συστεγάζονται στο πρώην νοσοκομείο Χανίων, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 94 πανελλαδικά. «Η εικόνα και από το προσωπικό, από τους γιατρούς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας, αλλά και από τους πολίτες, είναι νομίζω πολύ καλή. Βεβαίως, υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση, υπάρχουν εγγραφές στους οικογενειακούς γιατρούς. Υπάρχει μια αίσθηση ότι αυτές οι δομές προσφέρουν υπηρεσίες που δεν υπήρχαν στο σύστημα. Αυτό είναι το σημαντικό. Και κυρίως, προσφέρουν μία νέα κουλτούρα στο σύστημα» ανέφερε.

Για το νέο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «εμείς θέλουμε κατά βάση να καλυφθεί από τους γιατρούς του συστήματος υγείας. Αυτούς, δηλαδή, που θα υπηρετούν είτε στα Κέντρα Υγείας είτε στις νέες δομές αυτές, τις ΤΟΜΥ. Και στα Κέντρα Υγείας και της πόλης και της υπαίθρου».

Μέχρι στιγμής, έχει γίνει μια ενδεικτική αντιστοίχιση του πληθυσμού με έναν οικογενειακό γιατρό. Οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε μία δημόσια δομή και να επιβεβαιώσουν ή να τροποποιήσουν αυτήν την αντιστοίχιση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Δηλαδή, να επιλέξουν ποιον οικογενειακό γιατρό θέλουν, είτε από τους γιατρούς του δημοσίου συστήματος και των ΤΟΜΥ, είτε αν αυτοί δεν επαρκούν, από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

«Στη συνέχεια, αυτό θέλουμε τώρα, να εμπεδώσουμε μία αντίληψη, που λέει ότι έχω ένα γιατρό πρώτης επαφής με το σύστημα, έναν γιατρό, τον οποίο εμπιστεύομαι». Για «να πάρετε παραπεμπτικό για εξετάσεις, να δώσετε τις εξετάσεις, για να γίνει μια ρύθμιση καλύτερη ενός χρόνιου νοσήματος και λοιπά, απευθύνεστε στον οικογενειακό γιατρό. Ο οικογενειακός γιατρός έχει μέριμνα για το πότε πρέπει να κάνετε τα εμβόλιά σας, για το πότε πρέπει να εμβολιαστείτε. Θα σας ενημερώσει γι’ αυτό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στη μικρή ανταπόκριση των γιατρών να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Οι μισθοί έχουν κοπεί, υπάρχει μία πολύ μεγάλη μείωση στα εισοδήματα, αυτό δεν το συζητάμε. Νομίζω όμως ότι κάνουμε μία προσπάθεια, ειδικά τώρα σε αυτές τις δομές τις νέες της πρωτοβάθμιας, ο μισθός, κατά την άποψή μου, με τα δεδομένα της χώρας είναι αξιοπρεπής. Δηλαδή δώσαμε μισθό Επιμελητή Α’, παίρνουν καθαρά 1.650 ευρώ. Δεν νομίζω ότι είναι ένα ποσό ευκαταφρόνητο στις σημερινές συνθήκες». Ως προς τις επανειλημμένες προκηρύξεις οι οποίες δεν καλύπτονται, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο κύμα της μετανάστευσης επιστημόνων, το οποίο γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί, δίνοντας και επιπλέον κίνητρα όπως για παράδειγμα το «επιπλέον οικονομικό, ως κίνητρο αγόνου περιοχής, για να την κάλυψη αγροτικών ιατρείων, περιφερειακών ιατρείων σε πάνω από 400 περιφερειακά ιατρεία σε όλη τη χώρα. Αυτό δούλεψε καλά, είχαμε αυξημένη κάλυψη».

Δείτε επίσης