Ηπατίτιδα C: Οργανώσεις ζητούν να καταργηθεί η πατέντα για το sofosbuvir

Τέλος στο αδικαιολόγητο μονοπώλιο του φαρμάκου για την Ηπατίτιδα C στην Ευρώπη, ζητούν οργανώσεις της Kοινωνίας των Πολιτών. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι καταχρηστικές τιμές του sofosbuvir από την φαρμακευτική Gilead, εμποδίζουν εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.

Αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office – EPO) πρόκειται να εξετάσει την προσφυγή που κατέθεσαν τον Μάρτιο του 2017 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από 17 χώρες, κατά του αδικαιολόγητου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences.

Το δίπλωμα αυτό επιτρέπει στη Gilead να εξασφαλίζει υψηλές τιμές σε όλη την Ευρώπη για το sofosbuvir (σοφωσβουβίρη), τη βασική χημική ένωση για την παραγωγή του φαρμάκου κατά της Ηπατίτιδας C.

Οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Just Treatment είναι μεταξύ των οργανώσεων που αμφισβητούν την εγκυρότητα της πατέντας της Gilead για το sofosbuvir, με την αιτιολογία ότι δεν πληροί τις νομικές και πραγματικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Οι Οργανώσεις, εκπροσωπώντας ασθενείς αλλά και επαγγελματίες Υγείας, προτρέπουν το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να επανεξετάσει την απόφαση του που επέτρεψε στην Gilead την δημιουργία αυτού του μονοπωλίου.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο πρόκειται να πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση της προσφυγής στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018 στο Μόναχο.

Εφόσον η προσφυγή κατά της πατέντας του sofosbuvir γίνει δεκτή, θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για την παραγωγή και εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων σε προσιτές τιμές στην Ευρώπη, καθιστώντας την θεραπεία της ηπατίτιδας C προσιτή σε όλους, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου ένας στους 50 – ζουν με τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) στην Ευρώπη. Η χρόνια λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, προκαλώντας 112.500 θανάτους ετησίως.

Η άφιξη των νέων φαρμάκων αποτελεί σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της ηπατίτιδας σε σύγκριση με παλαιότερα φάρμακα, με ποσοστά ίασης άνω του 90% έναντι 50% πριν, ταχύτατα και με λίγες παρενέργειες.

Το sofosbuvir αποτελεί κύρια δραστική ουσία για την παραγωγή φαρμάκων κατά της Ηπατίτιδας C. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις νέες θεραπείες παραμένει περιορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των υψηλών τιμών, οι οποίες οδηγούν τις κυβερνήσεις και τους επαγγελματίες υγείας πολλών χωρών να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, περιορίζοντας την πρόσβαση μόνο σε άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η Gilead ζητά σχεδόν 43.000 ευρώ για μία θεραπεία 12 εβδομάδων κατά της ηπατίτιδας C στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι χώρες στις οποίες το φάρμακο δεν έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατάφεραν να μειώσουν την τιμή της θεραπείας με το sofosbuvir σε λιγότερο από 100 ευρώ, χάρη στον ανταγωνισμό από τα γενόσημα φάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρασκευή του φαρμάκου κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ ανά δισκίο».

Και ο Γκαελ Κρικοριαν, επικεφαλής της «Εκστρατείας για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι «είναι καιρός το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας καθώς και αντίστοιχα γραφεία σε όλο τον κόσμο, να δουν πιο προσεκτικά την απονομή των διπλωμάτων και να αναγνωρίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των μονοπωλίων που δημιουργούνται για την ανθρώπινη υγεία. Η ανάκληση της πατέντας της Gilead για το sofosbuvir θα άρει το μονοπώλιο στην Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για πρόσβαση σε προσιτά γενόσημα φάρμακα και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στις άλλες χώρες να αμφισβητήσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, όταν διακυβεύεται η υγεία και η επιβίωση των ανθρώπων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες προσφυγές κατά των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του sofosbuvir και άλλων φαρμάκων νέας γενιάς, έχουν κατατεθεί σε αρκετές χώρες. Πατέντες για το sofosbuvir έχουν ήδη ανακληθεί στην Αίγυπτο, την Κίνα και την Ουκρανία. Αντίστοιχες αποφάσεις για το θέμα αυτό αναμένονται και σε άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.

Δείτε επίσης