Μεγαλύτερος χώρος για το Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος στο νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”

Τα κρούσματα μελανώματος εξακολουθούν να αυξάνονται αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του Κέντρου Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος, στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου χώρου του Κέντρου, η ανακατασκευή του οποίου πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Κέντρο Μελανώματος & Καρκίνου Δέρματος ξεκινάει και μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για το Μελάνωμα, και ο Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, εξηγεί το γιατί.

«Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις νεοπλασιών, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου δέρματος μπορεί να σώσει τη ζωή των ασθενών. Οι ασθενείς με μελανώματα in situ, δηλαδή πολύ πρώιμα μελανώματα, έχουν ορίζοντα επιβίωσης σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα, όπως είναι η ψηφιακή δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των βλαβών αυτών γίνεται πιο εύκολα. Επομένως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να αναβάλλουν την επίσκεψη στον δερματολόγο τους, εάν δουν κάτι ανησυχητικό στο δέρμα τους».

Δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο δέρματος στην Ελλάδα, αν και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση στην επίπτωσή του.

Στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι η επίπτωση του μελανώματος αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2035, ενώ η διεθνής βάση δεδομένων Globocan υπολογίζει ότι η αύξηση αυτή για τη χώρα μας θα κυμαίνεται γύρω στο 9%. Αντίστοιχη αυξητική τάση αναφέρεται και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Globocan, στην Ελλάδα παρατηρούνται περίπου 8,7 ασθενείς με μελάνωμα ανά 100.000 πληθυσμού.

Μελάνωμα συνήθως απαντάται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών, με ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο, κυρίως λόγω εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια ανευρίσκονται μελανώματα και σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς η έκθεση στον ήλιο για λόγους ψυχαγωγίας και η χρήση τεχνητών μέσων μαυρίσματος είναι όλο και πιο διαδεδομένη.

“Οι ηλιοεκτεθειμένες περιοχές, όπως τα χέρια και τα πόδια, αλλά και η ράχη (ειδικά στους άνδρες), είναι σίγουρα οι πιο ευάλωτες, λέει ο κ. Στρατηγός. “Ωστόσο, μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής”.

Οι ασθενείς που παρατηρούν οτιδήποτε ανησυχητικό στο δέρμα τους πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον δερματολόγο τους ή και στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», αν το επιθυμούν (μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1535). Στο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος απευθύνονται ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς και ασθενείς με παλαιότερη διάγνωση καρκίνου δέρματος, οι οποίοι και παρακολουθούνται σε μακροχρόνια βάση. Επίσης, στο τμήμα αυτό παραπέμπονται και ασθενείς στους οποίους υπάρχει πιθανή διάγνωση καρκίνου δέρματος, αλλά και ασθενείς με βλάβες στις οποίες απαιτείται κάποια κλινική συνεκτίμηση.

“Ο αριθμός των ασθενών που βλέπουμε κυμαίνεται στα 30-40 περιστατικά την ημέρα, 500-600 περιστατικά τον μήνα, ενώ στο Κέντρο μας καταγράφονται περίπου 7.000 επισκέψεις τον χρόνο”, αναφέρει ο κ. Στρατηγός.

Ο νέος χώρος του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, συνολικού εμβαδού 250 τετραγωνικών μέτρων (τριπλάσιος από τον προηγούμενο), είναι ένας άνετος χώρος, με εξεταστήρια, αίθουσες μικροεπεμβάσεων, προσωπικού, βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών. Πρόκειται για έναν χώρο ποιοτικό, εκσυγχρονισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που παρέχει άριστες συνθήκες για τους ασθενείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Ο χώρος ανακατασκευάστηκε με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί: στήριξε και δημιούργησε, υπό την επιστημονική αιγίδα του Κέντρου Μελανώματος, μια σημαντική καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, με κεντρικό μήνυμα «Να βγάλουμε το μελάνωμα από τον χάρτη του δέρματός μας», η οποία θα προβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Δωρεές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Εν τω μεταξύ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δύο υπερσύγχρονα μηχανήματα έχουν προστεθεί στον εξοπλισμό του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος του Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός.

Το σύγχρονο μικροσκόπιο συνεστιακής μικροσκόπησης (reflectance confocal microscopy), το οποίο αποτελεί βασικό εξοπλισμό του Κέντρου επιτρέπει την ευχερέστερη διάγνωση των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος και του μελανώματος. Με την υψηλή διαγνωστική ευχέρεια που τη χαρακτηρίζει, η μέθοδος της συνεστιακής μικροσκόπησης συνεισφέρει στον περιορισμό των βιοψιών και χειρουργικών αφαιρέσεων σε κακοήθεις βλάβες, και στην αποφυγή περιττών επεμβάσεων σε εκείνες που είναι καλοήθεις. Η συνεστιακή μικροσκόπηση αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή απεικονιστικού ελέγχου του μελανώματος, εφαρμόζεται στα πιο σύγχρονα διεθνή κέντρα αναφοράς και η απόκτηση του εν λόγω μηχανήματος συμβάλλει στην καταξίωση του Νοσοκομείου Α. Συγγρός ως διαγνωστικό κέντρο αναφοράς για το μελάνωμα και τους σπίλους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, με δωρεά προς το Νοσοκομείο Α. Συγγρός το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδότησε την αγορά ενός αναλυτή αλληλουχιών (sequencer) για την επιστημονική μελέτη γονιδιακών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το μελάνωμα και τον καρκίνο του δέρματος. Στo πλαίσιo της ίδιας δωρεάς αποκτήθηκε και ένας θάλαμος φωτοθεραπείας UVB για το Φωτοβιολογικό Τμήμα, το οποίο αποτελεί ένα από τα μοναδικά κέντρα στην Αθήνα που θεραπεύει δύσκολες παθήσεις του δέρματος όπως η ψωρίαση, η λεύκη και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα.

Τα μηχανήματα, συνολικού ύψους 370.000 ευρώμ εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Δείτε επίσης