Η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει την επιβίωση ορισμένων καρκινοπαθών

Η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη. Αρκετοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο, αν κάθε μέρα παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης.

Οι ερευνητές έγραψαν στο άρθρο τους: “Από τότε που ο Gasic και οι συνάδελφοί του ανέφεραν το 1968-84 μια σειρά πρωτοποριακών μελετών σχετικά με το ρόλο των αιμοπεταλίων στην μεταστατική εξάπλωση του καρκίνου και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης μεταστάσεων με ασπιρίνη, αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την ασπιρίνη και τον καρκίνο. Τώρα, υπάρχουν εκτεταμένα πειραματικά στοιχεία για το πως τα αιμοπετάλια και το σύστημα πήξης προστατεύουν τα καρκινικά κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος από την εξάλειψή τους μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να προσκολλώνται στο αγγειακό ενδοθήλιο και ενισχύοντας την ανάπτυξη των μεταστατικών κυττάρων. Με αυτή τη γνώση η μείωση της μεταστατικής εξάπλωσης από την ασπιρίνη είναι μια πολύ λογική προσδοκία”.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Elwood, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, αξιολόγησαν 71 έρευνες που αφορούσαν περίπου 520.000 καρκινοπαθείς, εκ των οποίων οι 120.000 λάμβαναν ασπιρίνη.

Σχεδόν οι μισές μελέτες αφορούσαν καρκίνους του εντέρου, και οι περισσότερες από τις άλλες αφορούσαν καρκίνους του μαστού και του προστάτη. Υπήρξαν πολύ λίγες μελέτες ασθενών με άλλους λιγότερο συνηθισμένους καρκίνους, αλλά συνολικά τα στοιχεία για όλους τους καρκίνους υποδηλώνουν ότι η ασπιρίνη ωφελεί.

Ορισμένες από τις έρευνες πάντως δεν βρήκαν κανένα όφελος της ασπιρίνης, γι’ αυτό χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στη σχέση της ασπιρίνης και του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας λόγω της ασπιρίνης βρέθηκε να είναι μικρός.

Η μελέτη βρήκε ότι το ποσοστό επιβίωσης των καρκινοπαθών ήταν 20-30% μεγαλύτερο, αν λάμβαναν μια ασπιρίνη τακτικά. Επίσης η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση) ήταν μικρότερη για όσους έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά.

“Η χρήση της ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία ως πρόληψη για την καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και τον καρκίνο είναι πια δεδομένη, αλλά πλέον προκύπτουν και στοιχεία ότι η ασπιρίνη μπορεί να παίξει πολύτιμο ρόλο επίσης ως πρόσθετη θεραπεία για τον καρκίνο”, δήλωσε ο Elwood.

Πηγή: Systematic review update of observational studies further supports aspirin role in cancer treatment: Time to share evidence and decision-making with patients?

Δείτε επίσης