Τα τελευταία χρόνια επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα έφερε η ανοσοθεραπεία με τους αναστολείς σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού (immune checkpoint inhibitors). Τα φάρμακα αυτά ενεργοποιούν τα Τ λεμφοκύτταρα, ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν.
Το νεότερο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας με τη χημειοθεραπεία ως πρώτη γραμμή της θεραπείας, όταν δηλαδή δεν έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία.
Οι μελέτες για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα που συνδυάζουν ανοσοθεραπεία και χημειοθεραπεία είχαν θετικά αποτελέσματα και δημοσιεύτηκαν λίγο πριν την άνοιξη του 2018. Ήδη, νέα φάρμακα για θεραπείες με συνδυασμό ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας έχουν πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Τα παραπάνω επισήμανε η ογκολόγος-παθολόγος Σοφία Μπάκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την ιδιότητα της πρόεδρου της οργανωτικής επιτροπής του 5ου συνεδρίου με θέμα “Καρκίνος του πνεύμονα: Από τη διάγνωση στη Θεραπεία”, το οποίο διοργανώνεται 28-30 Σεπτεμβρίου από το Ελληνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο Υποστήριξης Ασθενών.
Σήμερα στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άντρες και τον δεύτερο συχνότερο μετά τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και, όπως επισήμανε η κ.Μπάκα, το 80% των περιστατικών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
“Η καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η πρόληψη με τη διακοπή του καπνίσματος. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα ποσοστά των καπνιστών παραμένουν ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρόλο που σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχει τάση ελάττωσης του ποσοστού των καπνιστών. Στην Ελλάδα ισχύει ακόμα εκείνο το περίεργο φαινόμενο της αύξησης του ποσοστού καπνιστών στις γυναίκες και άρα αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες σε αντίθεση με τους άντρες. Τα τελευταία χρόνια στους άντρες ελαττώνεται ο αριθμός των καπνιστών με αποτέλεσμα να ελαττώνεται και η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στους άντρες και σήμερα”, ανέφερε η κ. Μπάκα.
Μέχρι σήμερα η συστηματική θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα γινόταν με τη χημειοθεραπεία και τους αντι-αγγειογενετικούς παράγοντες. Ωστόσο εκείνο που έχει φέρει επανάσταση στην ογκολογία είναι η ανοσοθεραπεία.
“Αυτά τα νεότερα φάρμακα της ανοσοθεραπείας ονομάζονται αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου. Το πρόβλημα του ασθενούς που έχει καρκίνο του πνεύμονα είναι ότι τα δικά του λεμφοκύτταρα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα φάρμακα της ανοσοθεραπείας δεν σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα όπως η χημειοθεραπεία αλλά ενεργοποιούν τα λεμφοκύτταρα του ασθενούς ώστε να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώσουν. Η ανοσοθεραπεία δεν έχει τις παρενέργειες και την τοξικότητα της χημειοθεραπείας. Η τοξικότητα της είναι πολύ μικρή και έχει να κάνει με ανοσολογικού τύπου αντιδράσεις”, διευκρίνισε η κ. Μπάκα.
“Οι μελέτες έδειξαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα με τον συνδυασμό ανοσοθεραπείας- χημειοθεραπείας συγκριτικά με τα αποτελέσματα που έχει η κάθε θεραπεία μόνη της στην πρώτη γραμμή, όταν δηλαδή ο ασθενής δεν έχει πάρει άλλη θεραπεία. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων φάρμακα γι αυτές τις θεραπείες που ήδη είχαν εγκριθεί στην Αμερική από τον FDA και είναι θέμα μηνών η έγκρισή της χορήγησής τους για συνδυασμό ανοσοθεραπείας-χημειοθεραπείας και στην Ελλάδα. Με αυτό τον συνδυασμό έχουμε καλύτερη απάντηση στη θεραπεία και μεγαλύτερο χρόνο ελεύθερο νόσου ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ποσοστά επιβίωσης γιατί είναι νωρίς ακόμη. Θα πρέπει να περιμένουμε δύο με τρία χρόνια για να μπορέσουμε να έχουμε το ποσοστό ασθενών με διετή ή πενταετή επιβίωση”, ανέφερε η κ. Μπάκα.