Εργοθεραπευτές: Σε αδιέξοδο χιλιάδες ασθενείς, λόγω των πρόχειρων πρακτικών του υπουργείου Υγείας

Σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, γονείς και εργοθεραπευτές, λόγω των μονομερών και καταχρηστικών πρακτικών του υπουργείου Υγείας στο θέμα των εργοθεραπειών

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς και γονείς, αλλά και ολόκληρος ο κλάδος των εργοθεραπευτών, λόγω των μονομερών και καταχρηστικών πρακτικών του υπουργείου Υγείας για την ειδική αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε – αυθαίρετα και χωρίς να υπάρξει καμιά επιδημιολογική μελέτη – ότι ο προϋπολογισμός του 2018 για την ειδική αγωγή (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες και εργοθεραπείες) θα είναι 80 εκ. ευρώ (ΦΕΚ 2276/Β/2018), με τις τυχόν υπερβάσεις του συγκεκριμένου προϋπολογισμού να καλύπτονται από τους παρόχους με τη μορφή του claw-back.

Ταυτόχρονα, με την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/ΓΠ46633/15-6-2018, εγκαθίδρυσε ως διαδικασία αποζημίωσης των θεραπειών που εντάσσονται στην ειδική αγωγή, την αποζημίωση μέσω vouchers, μια καταχρηστική πρακτική του υπουργείου που επαναφέρει έμμεσα τις συμβάσεις με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, την οποία ο κλάδος των εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016, καθώς θεωρεί τις προτεινόμενες συμβάσεις άδικες και λεόντειες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών προσέφυγε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των παραπάνω υπουργικών αποφάσεων, θεωρώντας, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται πρωτίστως η επαγγελματική ελευθερία των παρόχων υπηρεσιών ειδικής αγωγής, ενώ επιχειρείται η εξομοίωσή τους με τους συμβεβλημένους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας.

Παράλληλα και σε συνέχεια των παραπάνω, ο νέος ΕΚΠΥ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2315/Β/19-06-2018, καθορίζει μια απόλυτα γραφειοκρατική διαδικασία για την πλειονότητα των περιστατικών εργοθεραπείας, βάζοντας τους γονείς σε διαρκές κυνήγι ιατρικών βεβαιώσεων. Καθορίζεται η διαδικασία χωρίς να ανακοινώνονται οι πράξεις που δικαιούνται τα περιστατικά ανά κατηγορία, ενώ καθορίζει τις χορηγούμενες πράξεις σε τέσσερις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των απαραίτητων πράξεων, πέρα από κάθε επιστημονική πρακτική και δεοντολογία, ενώ τέλος καθορίζεται και ως όριο ηλικίας που θα παρέχονται οι πράξεις σε χρόνια περιστατικά τα εικοσιένα έτη. Οι διατάξεις αυτές αποτελούν μια δραματική μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και στο είδος των πράξεων.

Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας στην πράξη την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκαν οι παραπάνω αποφάσεις, αποφάσισε να δώσει παράταση στην εφαρμογή των διατάξεων για τα vouchers μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2018, επαναφέροντας μέχρι τότε σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς αποζημίωσης των ασφαλισμένων.

Θα περίμενε κανείς ότι η παράταση αυτή δόθηκε για να υπάρξει διάλογος, με σκοπό να αναδειχθούν – μέσα από τον διάλογο αυτό – οι ενδεδειγμένες λύσεις πάνω στο θέμα των εργοθεραπειών, για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: ασφαλισμένους, εργοθεραπευτές και Πολιτεία.

Αντ’ αυτού, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του σε ηλεκτρονικό μέσο την 1η Οκτωβρίου, απέδειξε το πόσο ενδιαφέρεται η Ελληνική Πολιτεία για τα ζητήματα της ειδικής αγωγής, δηλώνοντας ότι «η εφαρμογή των στην ειδική αγωγή και του νέου ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ δεν επηρεάζεται καθόλου από μία ενδεχόμενη προσφυγή μερίδας των παρόχων ειδικής αγωγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Ενημερώνουμε λοιπόν τον κ. Γεωργακόπουλο και όλα τα στελέχη που διαχειρίζονται τις τύχες της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας ότι, αν δεν το έχουν αντιληφθεί, η προσφυγή του ΠΣΕ δεν είναι ένα ενδεχόμενο αλλά μια πραγματικότητα. Τους ενημερώνουμε επίσης ότι σύσσωμος ο κλάδος των εργοθεραπευτών δεν θα κάνει βήμα πίσω στα αιτήματά του, καθώς οι ψηφισθείσες ρυθμίσεις καταπατούν τα δικαιώματα των ασθενών που χρήζουν εργοθεραπείας και οδηγούν σε ασύλληπτη ταλαιπωρία αυτούς και τους οικείους, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν σε αφανισμό ολόκληρο τον κλάδο των εργοθεραπευτών.
Αναμένουμε από τη πλευρά του υπουργείου Υγείας να σταματήσει τις μονομερείς και καταχρηστικές ενέργειες και να ξεκινήσει άμεσα έναν ειλικρινή διάλογο για την ειδική αγωγή, που θα βασίζεται σε επιστημονικά και οικονομοτεχνικά δεδομένα, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν ασθενείς, συνοδούς και εργοθεραπευτές.

Δείτε επίσης