Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Εκστρατεία ενίσχυσης του εμβολιασμού

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου του αντιγριπικού εμβολιασμού, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ξεκινά εκστρατεία ενίσχυσης της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, και ενημερώνει ότι έχουν παραγγελθεί περισσότερα από 1.500.000 αντιγριπικά εμβόλια για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς μέσω των φαρμακείων.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί ως επιστήμονες αλλά και λόγω της καθημερινής επαφής που έχουν με το κοινό, μπορούν να συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου το 20% των φαρμακείων σε παγκόσμιο επίπεδο (193.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό 940 εκατομμυρίων ανθρώπων και 120.000 από αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα υπηρεσίας διενέργειας εμβολιασμού από το φαρμακοποιό σε αντίστοιχο πληθυσμό περίπου 655 εκατομμυρίων.

Η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις μεταδοτικές ασθένειες και τον εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημοσίευσε έγγραφο Καλής Πρακτικής, όπου περιλαμβάνονται δραστηριότητες και υπηρεσίες που οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί παρέχουν σε σχέση με μεταδοτικά νοσήματα και τον εμβολιασμό. Πιο συγκεκριμένα: Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμοί ενθαρρύνονται να συνεχίσουν και να ενισχύσουν την συνεργασία με τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και τις φαρμακοβιομηχανίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις καλούνται να συμπεριλάβουν και να ενσωματώσουν τους φαρμακοποιούς σε εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού και να τους ενσωματώσουν καλύτερα στα συστήματα ΠΦΣ.

27.000 ΕΜΒΟΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Απολογιστική σύσκεψη για τον ιό του Δυτικού Νείλου Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του εμβολιασμού των επαγγελματιών Υγείας, το Υπουργείο προέβη και φέτος σε δωρεά 27.000 αντιγριπικών εμβολίων στα νοσοκομεία για τον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος σε χθεσινή Ημερίδα του ΕΚΠΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ που είχε θέμα τους εμβολιασμούς και τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού και ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες Υγείας. Όπως αναφέρθηκε, τον προηγούμενο χρόνο εμβολιάστηκε το 30% των ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ για φέτος αναμένεται σημαντική αύξηση του παραπάνω ποσοστού λόγω της μεγαλύτερης ενημέρωσης του κοινού.

Αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρος της υπομάδας για τον έλεγχο των κουνουπιών της Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης, Ιωάννης Μπασκόζος, δήλωσε ότι στο τέλος του Οκτωβρίου, προγραμματίζεται Απολογιστική Σύσκεψη των πεπραγμένων των αρμόδιων φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου. Τόνισε δε, ότι στο σχεδιασμό των δράσεων για την επόμενη χρονιά, θα δοθεί έμφαση στα μέτρα της ατομικής προστασίας των πολιτών καθώς επίσης και στα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες τόσο στις αγροτικές περιοχές όσο και μέσα στον αστικό ιστό. Επιπλέον, όπως σημείωσε, θα συζητηθεί το ζήτημα της ύπαρξης ενός μόνο φαρμάκου για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ενώ όπως θεωρεί και ο ΠΟΥ, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έρευνες για νέα φαρμάκα.

Δείτε επίσης