Ο καρκίνος του στόματος είναι ένα σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 2012, η παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του στόματος και θανάτων εκτιμήθηκαν σε 300.000 και 145.000 αντίστοιχα.
Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, το νικέλιο και το χρώμιο, ιδίως σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, καθώς και οι εκπομπές από τα πετρελαϊκά και χημικά εργοστάσια έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος. Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Σωματίδια μικρότερα από ή ίσα με διάμετρο 2,5 μικρά (PM2.5) είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, συμβάλλοντας στις αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτός ο κίνδυνος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα PM2.5 μπορεί να εισπνευστούν στους πνεύμονες και τους βρόγχους λόγω του μικρού μεγέθους τους. Τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η έκθεση σε PM2.5 έχει συνδεθεί με αυξημένες εισαγωγές νοσοκομείων και καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ PM2.5 και καρκίνου του στόματος.
Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Medicine βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 2.5 που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, καθώς επίσης το όζον συνδέονται με τον καρκίνο του στόματος. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.
Αύξηση του κινδύνου κατά 40%
Ερευνητές από την Ταϊβάν προέβησαν σε μετρήσεις μέσων τιμών ατμοσφαιρικών ρύπων (διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, όζον, μονοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του αζώτου και διάφορα μεγέθη αιωρούμενων σωματιδίων), το 2009 σε 66 σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην Ταϊβάν. Κατά την περίοδο 2012-2013, έλεγξαν τα αρχεία υγείας 482.659 ανδρών ηλικίας 40 ετών και άνω. Διαγνώστηκαν 1.617 περιπτώσεις καρκίνου στόματος μεταξύ των ανδρών.
Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι το κάπνισμα σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης του καρκίνου του στόματος. Πέρα από το κάπνισμα, η έρευνα έδειξε ότι όσο πιο εκτεθειμένος ήταν ένας άνθρωπος στα αιωρούμενα σωματίδια ΡΜ2.5, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με καρκίνο του στόματος. Σε σύγκριση με τα επίπεδα κάτω των 26,74 μg ανά κυβικό μέτρο, τα άνω των 40,37 μg ανά κυβικό μέτρο συσχετίστηκαν με 43% μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης του καρκίνου του στόματος.
Ανάλογη συσχέτιση παρατηρήθηκε και για τις συγκεντρώσεις όζοντος στην ατμόσφαιρα αλλά σε μικρότερα βαθμό.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.
Δεν είναι σαφές γιατί τα σωματίδια μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση στοματικού καρκίνου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μερικά από αυτά περιέχουν βαρέα μέταλλα, καθώς και καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Πηγή: Association between fine particulate matter and oral cancer among Taiwanese men.