Διατροφική ιατρική: Εξατομικευμένες θεραπείες αντιμετωπίζουν τα παθολογικά προβλήματα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η χρήση λειτουργικών και ενισχυτικών τροφίμων έχει μακρά παράδοση στις ιατρικές πρακτικές παραδοσιακών θεραπευτικών συστημάτων.

Στον δυτικό κόσμο, η εξατομικευμένη και ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος, με την βοήθεια διαιτητικών χειρισμών και φυτικών φαρμακευτικών παρεμβάσεων, έλαβε μεγάλη ανάπτυξη με την καθοριστική συμβολή του Ιπποκράτη, ο οποίος απελευθέρωσε την Ιατρική από θρησκευτικές μυστικιστικές επιδράσεις και δεισιδαιμονίες. Η εκτεταμένη καταγραφή όλης αυτής της πλούσιας εμπειρικής φυτοθεραπείας, έγινε για πρώτη φορά τον πρώτο αιώνα μ. Χ. από τον περιώνυμο ιατρό της αρχαιότητας Διοσκουρίδη, o οποίος εμπλούτισε το φαρμακευτικό οπλοστάσιο της εποχής με βότανα της Ανατολής, στην οποία είχε επεκταθεί η ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Στην Ανατολή, οι ιατροί δύο χιλιάδες χρόνια πριν συστηματοποιούν την κινεζική ιατρική με την πρώτη καταγεγραμμένη συλλογή φαρμακευτικών φυτών, ενώ σήμερα στην Κίνα πάνω από το 90% των γενικών νοσοκομείων διαθέτουν μονάδες που χρησιμοποιούν βότανα της κινεζικής ιατρικής.

Στην Ιαπωνία η παραδοσιακή γιαπωνέζικη βοτανική ιατρική (Kampo) είναι ενσωματωμένη στην καθιερωμένη ιατρική πρακτική και καλύπτεται από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

Στην Ινδία πάνω από το 60% του πληθυσμού χρησιμοποιεί παραδοσιακά ινδικά φυτικά φάρμακα. Το 1850 στον δυτικό κόσμο, το 80% των φαρμάκων της κλασσικής φαρμακοποιίας προέρχονταν από φυτά της Ευρωπαϊκής Ηπείρου με θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα, με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόλις το 20-30% των φαρμάκων, που χρησιμοποιεί η ιατρική παρασκευάζεται από φυτά.

Παρά τους αυστηρούς ελέγχους σύμφωνα με στατιστικές μελέτες που έγιναν στην Αμερική, το 3% των νοσηλειών στις ΗΠΑ οφείλονται σε γνωστές παρενέργειες χημικών φαρμάκων, ενώ πάνω από 6000 Αμερικανοί πεθαίνουν ετησίως από φάρμακα.

Υπό την πίεση των καταναλωτών αλλά και τμήματος του ιατρικού κόσμου, που οραματίζονταν την απεξάρτηση της ιατρικής από τα συμφέροντα της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποφασίζει το 1989 την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Εναλλακτικής Ιατρικής για την ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας στον τομέα της παραδοσιακής ιατρικής.

Το 1989 ιδρύεται και στην Ευρώπη το Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Κέντρο βοτανικής Ιατρικής με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο φυτικό φάρμακο και την εναρμόνιση των κανόνων που διέπουν τα φυτικά φάρμακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (www.escop.com).

Η διατροφική ιατρική σήμερα παρεμβαίνει με νέα εργαλεία ολοένα με αποτέλεσμα οι εξατομικευμένες διατροφικές και βοτανικές θεραπείες να κατακτούν την θέση τους στην αντιμετώπιση μιας ποικιλίας παθολογικών προβλημάτων.

Η βοτανική Ιατρική χρησιμοποιείται σήμερα σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Χρησιμοποιείται επίσης για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντιμετώπιση χοληστερίνης, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, υπέρτασης, ουρικού οξέος, εντερικών προβλημάτων, συνδρόμων κόπωσης, ινομυαλγίας, ψυχοσωματικών προβλημάτων, καταστάσεων υπογονιμότητας.

Τα λειτουργικά τρόφιμα και βότανα στην διατροφική ιατρική χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται για διατροφική χρήση για να υπάρξει επαρκής θεραπευτική ανταπόκριση.

Για να δοθούν με ασφάλεια οι δραστικές δοσολογίες πρέπει να έχει εκτιμηθεί συνολικά και σωστά ο οργανισμός του εξεταζόμενου στα πλαίσια της σωστής ιατρικής εξέτασης από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία ώστε να επιλεγεί το βέλτιστο βοτανικό φάρμακο ή λειτουργικό τρόφιμο στην βέλτιστη δοσολογία. Είναι σημαντικό επίσης να λαμβάνεται μέριμνα το βότανο να είναι ελεύθερο προσμίξεων.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης