Πρωτεΐνη ορού γάλακτος για την αποκατάσταση των χαμένων μυών στους ηλικιωμένους

Πολλά άτομα που κάνουν προπόνηση με βάρη χρησιμοποιούν πρωτεϊνικά συμπληρώματα για να κερδίσουν μυς και το ερώτημα που συχνά τίθεται είναι ποια πηγή πρωτεΐνης είναι η καλύτερη.

Τώρα, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο McMaster προτείνει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως πιο αποτελεσματική για αυτούς που προσπαθούν να “χτίσουν” τους μυς που χάθηκαν λόγω αδράνειας -ως συνέπεια μια ασθένειας ή και μακροχρόνιας παραμονής σε νοσοκομείο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The American Journal of Clinical Nutrition” και συνέκρινε την επίδραση δύο διαφορετικών μορφών συμπληρωμάτων πρωτεΐνης στους ηλικιωμένους. Πρόκειται για έναν πληθυσμό που έχει αυξημένη απώλεια μυών και δύναμης ή ακόμα και σαρκοπενία, κάτι που μπορεί να επηρεάζει την ισορροπία και την ικανότητα εκτέλεσης απλών καθηκόντων της καθημερινής ζωής.

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος δεν σταμάτησαν την απώλεια μυϊκής μάζας που προκλήθηκε από την αδράνεια ωστόσο συνέβαλαν στο “χτίσιμο” των μυών μετά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων των συμμετεχόντων.

«Το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι πως όλες οι πρωτεΐνες δεν είναι το ίδιο. Ο ορός γάλακτος είναι μία από τις πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και είναι ιδανική για τα ηλικιωμένα άτομα», είπε ο Stuart Phillips, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος έναντι κολλαγόνου

Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση του ορού γάλακτος έναντι μια άλλης πρωτεΐνης, του κολλαγόνου, στην απώλεια μυών κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας και στη συνέχεια της ανάκαμψης.

Ο ορός γάλακτος θεωρείται υψηλής ποιότητας ή πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι είναι πλούσιος σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης έχει περισσότερη λευκίνη. Τα πεπτίδια κολλαγόνου περιέχουν λιγότερη λευκίνη ενώ έχουν χαμηλά επίπεδα απαραίτητων αμινοξέων ή ακόμα και έλλειψη -από το καλλαγόνο λείπει τα απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 16 άνδρες και 15 γυναίκες, μη καπνιστές, μη διαβητικοί και ηλικίας μεταξύ 65 και 80 ετών. Μια ομάδα κατανάλωσε πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μια άλλη πεπτίδια κολλαγόνου, κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων.

Στο διάστημα των πέντε εβδομάδων ελέγχθηκε η διατροφή των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονικού πλαισίου διάρκειας δύο εβδομάδων, όπου η κίνησή τους περιορίστηκε στα 750 βήματα την ημέρα και η πρόσληψη θερμίδων στις 500 την ημέρα, συνθήκες που μοιάζουν με αυτές της νοσοκομειακής διαμονής. Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν σε κανονικά επίπεδα δραστηριότητας ύστερα από επτά ημέρες.

Τόσο στην ομάδα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος όσο και στην ομάδα των πεπτιδίων κολλαγόνου χάθηκε αρχικά η ίδια ποσότητα μυών, κυρίως από τα πόδια. Αλλά όταν οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη φυσιολογική μυϊκή δραστηριότητα, η ομάδα του ορού γάλακτος ανακτούσε περισσότερους σκελετικούς μύες.

Σημαντικός ο ορός γάλακτος για την αποκατάσταση των μυών στους ηλικιωμένους.

Η διατροφή περιείχε 1,6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους την ημέρα που προερχόταν κατά 55% από τρόφιμα και κατά 45% από συμπληρώματα διατροφής, δηλαδή είτε από πρωτεΐνες ορού γάλακτος (whey protein) είτε από πεπτίδια κολλαγόνου (collagen peptides) που το καθένα καταναλώνονταν δύο φορές την ημέρα.

«Όταν εξετάζουμε τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, είναι σαφές ότι ο ορός γάλακτος είναι ένα σημαντικό συστατικό. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφύγουμε το κολλαγόνο σε σκευάσματα που απευθύνονται σε ηλικιωμένους», είπαν οι ερευνητές.

Σε μελλοντική μελέτη, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να εστιάσει ειδικά στις γυναίκες, οι οποίες τείνουν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην αναπλήρωση των μυών τους.

Πηγή: A randomized controlled trial of the impact of protein supplementation on leg lean mass and integrated muscle protein synthesis during inactivity and energy restriction in older persons. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; DOI: 10.1093/ajcn/nqy193

Δείτε επίσης