Νοσοκομεία: Απευθείας αναθέσεις και ληξιπρόθεσμα χρέη

Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις προμήθειες και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων που παρουσιάστηκε χθες στις διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τα περισσότερα νοσοκομεία στη χώρα διενεργούν συμβάσεις προμηθειών με απευθείας ανάθεση και συνεχίζουν να δημιουργούν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ως κύριοι λόγοι καθυστέρησης αναφέρθηκαν οι εξής:

  • Μη νόμιμες διαδικασίες αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων προμηθειών.
  • Οι προϋπολογισμοί των ΝΣΚ κρίνονται μη ρεαλιστικοί, αφού υπερεκτιμούνται τα έσοδα και υποεκτιμούνται οι δαπάνες, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη ποιοτικά χαρακτηριστικά (αύξηση ασθενών, ανασφάλιστοι και άποροι).
  •  Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), η οποία από το 2007 ήταν αρμόδια για τη διενέργεια κεντρικών διαγωνισμών, δεν είχε δώσει ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα των προμηθειών, με συνέπεια τα νοσοκομεία να αναγκάζονται να διενεργούν τα ίδια κάποιους διαγωνισμούς και να καταφεύγουν στις απευθείας αναθέσεις για τις προμήθειες, αυξάνοντας έτσι τις δαπάνες τους.
  • Ο ΕΟΠΥΥ δεν εκταμιεύει τα ποσά με βάση τις τιμολογήσεις των Νοσοκομείων. Επιπλέον, δεν πραγματοποιείται έγκαιρα και περιοδικά η πληρωμή των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα για πληρωμή των προμηθευτών. Συνεπώς, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για να εξοφλήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις στην ώρα τους.

Ο Ευαγγελισμός

Ως ενδεικτικό παράδειγμα για τις απ’ ευθείας αναθέσεις αναφέρθηκε ο Ευαγγελισμός, ο οποίος το διάστημα 2016-17 διοργάνωσε και ολοκλήρωσε μόνο 5 ανοιχτούς διαγωνισμούς, ενώ το 2016 οι απευθείας αναθέσεις είχαν φτάσει τις 3.316. Οι απευθείας αναθέσεις κόστισαν στο νοσοκομείο το 2016, 30,5 εκατ. ευρώ και το 2017, 27,3 εκατ. ευρώ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο τέλος του 2017, ο Ευαγγελισμός είχε 17,7 εκατ. ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το ΠΓΝ Λάρισας 10,7 εκατ., το Λαϊκό 9,3 εκατ. και το Αττικόν 9,7 εκατ. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε και πάλι ο Ευαγγελισμός στον οποίο το 2017 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 5,48 εκατ. εκ των οποίων όμως τα 3,2 εξόφλησε στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα ίδια συμβαίνουν και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς οι σημαντικότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαχρονικά αφορούν κυρίως σε προμήθειες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων για φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μη νόμιμες διαδικασίες αναθέσεως δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και ειδικότερα στο 401 ΓΣΝ. Το 401 ΓΣΝ συνήψε συμφωνίες -πλαίσιο μόνο για είδη χαμηλού κόστους (γάντια και σύριγγες) και για την προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού προχώρησε το 2016 σε 226 απευθείας αναθέσεις αξίας 3.377.405,81 ευρώ,172 συμβάσεις συνοπτικών διαγωνισμών, αξίας 2.048.780,61 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ελεγχθείσα περίοδος ήταν από 31.12.2016 έως 31.8.2017 και 30.9.2017 (για κάποιους υποτομείς).

Δείτε επίσης