Τα ΑΜΕΑ (αντιυπερτασικά φάρμακα) αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων

Φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως αν η χρήση τους ξεπερνά τα 5 χρόνια, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Ο κίνδυνος για κάθε μεμονωμένο ασθενή είναι σχετικά μικρός, αλλά το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό σε επίπεδο πληθυσμού, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παίρνει αυτά τα φάρμακα, τα οποία είναι ευρέως συνταγογραφούμενα σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και ογκολογίας Laurent Azoulay του McGill University, στο Μόντρεαλ, ανέλυσαν στοιχεία για 992.061 ασθενείς άνω των 18 ετών, οι οποίοι έπαιρναν φάρμακα κατά της υπέρτασης. Από αυτούς, σε χρονικό διάστημα 6,4 ετών, σχεδόν οι 8.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο των πνευμόνων.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι λάμβαναν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (Angiotensin converting enzyme inhibitors) είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, σε σχέση με όσους λάμβαναν άλλα φάρμακα για την υπέρταση (τους αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτασίνης). Για όσους χρησιμοποιούσαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία τα ΑΜΕΑ, ο κίνδυνος καρκίνου ήταν αυξημένος κατά 31%.

Τα ΑΜΕΑ θεωρούνται αποτελεσματικά για τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος. Η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο φαίνεται να οφείλεται στο ότι μπορούν να αυξήσουν μέσα στους πνεύμονες το επίπεδο ορισμένων χημικών ουσιών όπως η βραδυκινίνη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές ζήτησαν το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Από την άλλη, επεσήμαναν ότι, σε ατομική βάση, θα πρέπει να εκτιμηθεί για κάθε ασθενή ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου σε σχέση με το όφελος για το προσδόκιμο ζωής του χάρη στη μείωση της υπέρτασης από τα φάρμακα ΑΜΕΑ.

Δείτε επίσης